Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναποτελεσματική τη στήριξη των ΗΠΑ στις τράπεζες κρίνει το Κονγκρέσο

tags :
Αναποτελεσματική τη στήριξη των ΗΠΑ στις τράπεζες κρίνει το Κονγκρέσο
Σφοδρή κριτική δέχεται ο Μπαράκ Ομπάμα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα της αμερικανικής οικονομίας από την αμερικανική κοινή γνώμη. Νέα λαβή δίνει το εποπτικό όργανο του Κονγκρέσου που εκτιμά ότι οι χώρες εκτός ΗΠΑ “υπερέβησαν τις προσδοκίες που είχαν για να αποκομίσουν οφέλη από το πρόγραμμα στήριξης των αμερικανικών τραπεζών" και αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του θεσμού του TARP, του προγράμματος ανακούφισης προβληματικών κεφαλαίων.
Η “ένεση” των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην AIG σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την αμερικανική κοινή γνώμη και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων με έδρα τις ΗΠΑ. Η εποπτική επιτροπή του Κονγκρέσου θεωρεί ότι η ΗΠΑ εφάρμοσαν το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης τραπεζών με ρευστό χρήμα σε όλο τον κόσμο, ενώ υπήρχαν χώρες με τράπεζες σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις αμερικανικές.
Η Elisabeth Warren είχε δεχτεί πρόταση από τον Ομπάμα να αναλάβει επικεφαλής του εποπτικού ρόλου για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στήριξης αλλά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ παρείχαν απλόχερα χρήματα στις τράπεζες ενώ δεν έχουν καθόλου ρευστό, αύξησαν το χρέος τους και τις πιστωτικές τους υποχρεώσεις και τώρα κόβουν νέα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με τις ευλογίες της Fed έχοντας αγοραστές ξένες εταιρείες, επενδυτικά προγράμματα και hedge funds με έδρα εκτός των ΗΠΑ.
Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη την Τετάρτη σε μια αισιόδοξη δήλωση στο CNN που αφορούσε τη ραγδαία μείωση του αμερικανικού χρέους  - μέσα από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – μετά το 2035. Μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινό, όμως οι αναλυτές δεν συμμερίζονται καν αυτή την άποψη και προβλέπουν αέναη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρος του κεφαλαίου που οφείλουν οι ΗΠΑ στους δανειστές τους. Η εποπτική επιτροπή του Κονγκρέσου κριτίκαρε την Πέμπτη μια άλλη δήλωση του Timothy Geithner. “Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τους εταίρους μας από τις άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που απειλεί ολόκληρη την υφήλιο”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: πώς γίνεται να βλέπει τους αγοραστές των αμερικανικών ομολόγων ως συνεργάτες και εταίρους ο Geithner, όταν αυτοί αγόρασαν αμερικανικό χρέος με επενδυτικά κριτήρια και προς ίδιον όφελος;

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης