Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Από τις τράπεζες και την κατανάλωση θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη

tags :
ΕΚΤ: Από τις τράπεζες και την κατανάλωση θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη
Συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης επισήμανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο της δελτίο το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα, ωστόσο όμως όπως αναφέρει θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου και της ζήτησης ώστε να διατηρηθεί η τροχιά.
Ο ρυθμός ενίσχυσης της οικονομίας τόσο παγκοσμίως όσο και στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα στηριχθεί η κατανάλωση από τους υπόλοιπους δείκτες, παρατηρεί η ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι ακόμη η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 επηρεάζει την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχίες για το τέλος του έτους, όταν και πολλά από τα προγράμματα ενίσχυσης των καταναλωτών λήγουν, ενώ η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Η σταθερότητα των τιμών θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση των αποθεμάτων που έχουν προχωρήσει οι επιχειρήσεις μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για πάνω από δύο μήνες η ΕΚΤ είχε σταματήσει το δανεισμό σε δολάρια προς τις εμπορικές τράπεζες, μέτρο το οποίο επανέφερε σήμερα με δανεισμό περίπου 430 εκατ. δολάρια σε επταήμερα προγράμματα αναχρηματοδότησης με επιτόκιο σταθερό στο 1,18%. Το μέτρο αυτόι συνδυάστηκε από τους αναλυτές στην προσπάθεια ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προτεραιότητα που θέτει και στο μηνιαίο της δελτίο. Η τελευταία φορά που η ΕΚΤ δάνεισε σε δολάρια εμπορικές τράπεζες ήταν σε εβδομαδιαία πάλι επιχείρηση στις 26 Μαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης