Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προβλέπουν για τα... μελλούμενα στην παγκόσμια οικονομία

tags :
Έξι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προβλέπουν για τα... μελλούμενα στην παγκόσμια οικονομία
Η αβεβαιότητα του ερχόμενου διαστήματος στην παγκόσμια οικονομία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών. Οίκοι αξιολόγησης, όπως η Fitch Ratings, εκτιμά τους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες. Η Fitch επαναπροσδιορίζει την ετήσια αύξηση του αμερικανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο 2,9% από 3% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο και 3,5% τον Ιανουάριο
Η ίδια εταιρεία προβλέψει ραγδαία αύξηση των τιμών και αύξηση του πληθωρισμού εν μέρει λόγω και της στρατηγικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Αντίστοιχα, η Goldman Sachs προέβη κι αυτή σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική ανάπτυξη το 2011. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους θα “τρέξει” με ρυθμούς 1,95% του ΑΕΠ, από 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs ήταν εξ αρχής πιο συγκρατημένες σε σχέση με αυτές της Fitch.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την άλλη, θα κάνουν πιο φθηνό το δολάριο και άρα και τις αμερικανικές μετοχές. Η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι δολάριο, γιεν και ελβετικό φράγκο θα σημειώσουν μεγάλη ζήτηση το ερχόμενο διάστημα. Το δολάριο λόγω της πολιτικής της Fed, το γιεν λόγω της κάμψης της ανάπτυξης της οικονομίας της Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο λόγω της ολίσθησής του έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η Credit Agricole εκτιμά ότι η Bank Of Japan δεν επιθυμεί να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος. Πράγματι, τόσο οι δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης της πολιτικής για το γιεν. Το ράλι του αμερικανικού νομίσματος αναμένεται να συνεχιστεί.
Η ισπανική τράπεζα BBVA μοιάζει να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο περί χαλιναγώγησης του χρέους μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων και αναλυτές της τονίζουν ότι αναμένουν αύξηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ερώτημα είναι πότε η ισπανική κυβέρνηση θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τις πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης. Η Societe Generale συμμερίζεται την αισιοδοξία της ισπανικής BBVA. Τα stress tests που πέρασαν με επιτυχία οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα κέρδη που ανακοίνωσαν τα σημαντικότερα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης, είναι, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, τα εχέγγυα για ύπαρξη ρευστότητας στην αγορά και απαρχή νέων επιχειρηματικών επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη Γαλλία είναι 0,4% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Societe Generale θεωρεί ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 αυτός ο αριθμός θα πλησιάσει το 0,9%.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης