Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χίλια κομμάτια «σπάει» η αυτοκρατορία της AIG

tags :
Σε χίλια κομμάτια «σπάει» η αυτοκρατορία της AIG
Σε πραγματικό «ξεπούλημα» έχει μετατραπεί η προσπάθεια του άλλοτε κραταιού ασφαλιστικού ομίλου American International Group να καταφέρει να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα και να αποπληρώσει το χρέος του για την κρατική επιχορήγηση που έλαβε από τη κυβέρνηση των Η.Π.Α. Η δεινή θέση που βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 λόγω της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα το αμερικανικό δημόσιο να προβεί σε κρατική χρηματοδότηση που έφτασε σχεδόν τα 182,3 δισ. δολ. και να θέσει τον όμιλο σε καθεστώς εποπτείας αποκτώντας το 80% των μετοχών του.

Μέχρι σήμερα η AIG έχει κλείσει σειρά συμφωνιών πώλησης μονάδων με μεγάλους ομίλους, το αντίτιμο των οποίων έχει ξεπεράσει τα 110 δις. δολ. με σκοπό να της αποφέρουν αναγκαία κεφάλαια για τα χρέη αλλά και τη μελλοντική της εξέλιξη. Ο αμερικανικός όμιλος, που σήμερα ελέγχεται σε ποσοστό σχεδόν 80% από το κράτος, το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμφάνισε καθαρές ζημίες 2,6 δισ. δολ., εξαιτίας έκτακτων επιβαρύνσεων. Εξαιρουμένων, ωστόσο, των έκτακτων στοιχείων εμφάνισε κέρδη 1,3 δισ. δολ. ή 1,99 δολ. ανά μετοχή, εξαιρουμένων έκτακτων στοιχείων, αφήνοντας έντονες τις ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης προχωρά αποτελεσματικά.
Τον Αύγουστο του 2009, η AIG προχώρησε σε συμφωνία με την China Construction Bank για την εξαγορά μονάδας της αντί 70 εκατ. δολ. σε μετρητά. Η κινεζική τράπεζα απέκτησε το 100% της AIG Finance στο Χονγκ Κονγκ.
Στα μέσα Οκτωβρίου του 2009 η AIG συμφώνησε να προχωρήσει στην πώληση μονάδας ασφαλειών Ζωής που διαθέτει στην Ταϊβάν σε κοινοπραξία της οποίας ηγήθηκε η Primus Financial Holdings έναντι του ποσού των 2,15 δισ. δολ. Η AIG πούλησε σχεδόν το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της Nan Shan Life Insurance στην Primus Financial και στην China Strategic Holdings.
Ειδικότερα, η Primus απέκτησε περίπου το 20% και η China Strategic το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής μονάδας στην Ταϊβάν.
Ιδιαίτερη ήταν και η κινητικότητα από τις αρχές του 2010, αφού ο όμιλος προέβη σε μεγάλες συμφωνίες πώλησης με τη βρετανική Prudential, τη MetLife και την Pine Bridge.
Στις αρχές Μαρτίου η AIG προχώρησε στην πώληση της μονάδας ασφαλειών ζωής στην Ασία, της AIA Group Limited (AIA), στην Prudential έναντι περίπου 35,5 δισ. δολ. Με αυτόν τον τρόπο η Prudential απέκτησε όλες τις εταιρίες τις AIA Group σε 15 γεωγραφικές περιοχές των ασιατικών ακτών του Ειρηνικού και κατέστη η μεγαλύτερη μη κινεζικών συμφερόντων ασφαλιστική εταιρία, ξεπερνώντας σε μέγεθος την AXA και την Allianz.
Μετά από τη συμφωνία με την Prudential η AIG πούλησε στη MetLife, τη μεγαλύτερη εταιρία στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ στον κλάδο ζωής και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, την American Life Insurance Co. (Alico) έναντι του ποσού των 15,5 δισ. δολ, εκ των οποίων τα 6,8 δισ. δολ. θα καταβληθούν σε μετρητά.
Στα μέσα Απριλίου η αυστραλέζικη τράπεζα Macquarie συμφώνησε να προχωρήσει στην αγορά του χαρτοφυλακίου 53 αεροσκαφών της μονάδας leasing της AIG έναντι του ποσού των 2 δισ. δολ.
Επιπλέον, η MetLife ανακοίνωσε «η AIG και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέληξαν σε πενταετή συμφωνία για την Alico για περισσότερα από 1 δισ. δολ. του ιαπωνικού χαρτοφυλακίου εμπορικού ενυπόθηκων δανείων, που ήταν μια προβληματική κατηγορία του ενεργητικού για την AIG.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η MetLife θα είναι υπεύθυνη για τις ζημίες των πρώτων 100 εκατ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο και εν συνεχεία εμείς και η Alico, που ελέγχεται από την AIG και τη New York Fed, θα μοιραστούν τις απώλειες που υπερβαίνουν το ποσό αυτό».
Η AIG ανακοίνωσε ότι με τις συμφωνίες για την ΑΙΑ και την Alico ο όμιλος συγκεντρώνει περίπου 50,7 δισ. δολ, εκ των οποίων τα 31,5 δισ. δολ. αποδίδονται σε μετρητά για να αποπληρώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενώ τα 19,2 δις. δολ. σε χρεόγραφα.
Μία ακόμη συμφωνία του ομίλου της AIG αφορά στην πώληση της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, που μετονομάστηκε σε PineBridge, με έδρα τον όμιλο Pacific Century στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με χωριστές ανακοινώσεις από την AIG και PineBridge. Ο όμιλος Pacific Century κατέβαλε 277 εκατ. δολ. σε μετρητά και επιπρόσθετες πληρωμές που σχετίζονται με μελλοντικές επενδύσεις.
Η τελευταία συμφωνία του Αυγούστου αφορά στην πώληση του μεριδίου πλειοψηφίας στην American General Finance, αφού η εν λόγω εταιρία καταναλωτικών χορηγήσεων σημείωσε λειτουργικές ζημιές ύψους 1,7 δις. δολ.
Το 80% της AGF θα περιέλθει στα χέρια της Fortress ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μειοψηφίας θα παραμείνει στην AIG. Το αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 1,9 δις. δολ., κατά πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη αποτίμηση του ποσοστού της εταιρίας η οποία ήταν στα 2,4 δις. δολ.
Η AIG έχει διανύσει σημαντικό δρόμο προς την εξυγίανση της επισημαίνουν οι αναλυτές, ενώ είναι εμφανή τα σημάδια ανάκαμψής της. Μάλιστα, λίαν προσφάτως ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την έκδοση ενός “μεγάλου αριθμού” νέων μετοχών για την αποπληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 182,3 δισ. δολ. που έλαβε από το αμερικανικό δημόσιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως εξετάζεται επίσης και η πώληση στην κυβέρνηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης