Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το β' 3μηνο- Αλμα 2,2% στο γερμανικό ΑΕΠ

Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το β' 3μηνο- Αλμα 2,2% στο γερμανικό ΑΕΠ
(upd)Στο 1,7% διαμορφώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' 3μηνο σε σχέση με το περσινό 3μηνο, ενώ σε σχέση με το α' 3μηνο του έτους η αύξηση ήταν της τάξεως του 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση να διαμορφωθεί στο 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και στο 1,4% σε σχέση με πέρσι.
Περί ευρωπαϊκής οικονομίας “superman” μιλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε 3,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ να διαμορφωθεί κατά 1,4% σε τριμηνιαία και 2,6% σε ετήσια βάση.
Θετική ήταν η συμβολή των εξαγωγών και των επενδύσεων, αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση και οι δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν ουσιαστικά σ' αυτήν την πρόοδο, παρόλο που εφαρμόζεται πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα.
Από την άλλη μεριά, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστιν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,6%, ενώ υπήρξε αναθεώρηση της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου στο 0,2%. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη το β' 3μηνο στο 0,5%. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,1%, γεγονός που δείχνει ότι η ανάπτυξη θα προχωρήσει, παρά τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί.
Από την άλλη μεριά, το ΑΕΠ της Ισπανίας το β' 3μηνο συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το ίδιο περσινό τρίμηνο, και από 1,3% το α' 3μήνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης