Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Superman της Ευρώπης” η Γερμανία, κόντρα στους... φτωχούς συγγενείς της ευρωζώνης

tags :
“Superman της Ευρώπης” η Γερμανία, κόντρα στους... φτωχούς συγγενείς της ευρωζώνης
Η αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 2,2%, το μεγαλύτερο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών δείχνει ότι η “ατμομηχανή της Ευρώπης” ανακάμπτει. Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα και την αύξηση των εξαγωγών σε πολύ υψηλά επίπεδα δείχνουν ότι οι Γερμανοί βρίσκονται σε ρόλο οδηγού στην ευρωζώνη.
Δημιουργούν την πίτα των κερδών και τα καρπώνονται μόνοι τους καθώς οι οικονομίες των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται σε κατάσταση προβληματική. Την ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωνε τα στοιχεία που δήλωναν το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ, στη Γερμανία είδαν το ακαθάριστο εθνικό τους προϊόν να αυξάνεται μαζί με τις εξαγωγές τους. Είναι φανερό ότι εκ του αποτελέσματος η κρίση χρέους που έδωσε ηχηρή σφαλιάρα στο ευρώ τους ωφέλησε καθώς είδαν τα προϊόντα τους να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικά σε ό,τι αφορά τις τιμές και τις εξαγωγές τους να ακμάζουν.
“Ο Superman της οικονομίας φορά φέτος μαύρα, κόκκινα και λευκά ρούχα, τα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας. Είναι η χρονιά τους φέτος. Αλλά σύντομα ο Superman θα γίνει και πάλι Κλαρκ Κεντ. Αυτά τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να συνεχιστούν”, δήλωσε o Carsten Brzeski, επενδυτικός σύμβουλος της ING. To Ινστιτούτο του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία εκτίμησε την ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2011 στο 1,2% του ΑΕΠ.
Ο Peter Toogood, επενδυτικός σύμβουλος της Old Broad Street Research δεν εξεπλάγη από τα εντυπωσιακά αναπτυξιακά δεδομένα της Γερμανίας αλλά δεν πιστεύει ότι θα κρατήσουν επειδή θεωρεί σχήμα οξύμωρο η Γερμανία να έχει τόσο αντιφατικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. “Είναι φανερό. Ελλάδα και Ιρλανδία βαδίζουν ασθμαίνοντας, Γερμανία και Γαλλία τα πάνε καλά”, δήλωσε ο Guillaume Salomon, στρατηγικός αναλυτής εισοδηματικής πολιτικής της TD Securities μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας με ρυθμούς 0,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Το εφιαλτικό σενάριο για τον Salomon είναι μια βίαιη πτώση τόσο της κυρίως Ευρώπης όσο και της περιφέρειας εξαιτίας της μεγάλης αντίθεσης στους οικονομικούς δείκτες των ισχυρών χωρών με εκείνες της περιφέρειας και τις θεωρητικά αναπτυσσόμενες. “Από την εμφάνιση του ευρώ, οι μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες ήλπισαν σε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή και πόνταραν στην άνοδο της ανάπτυξής τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν πλέον σ' αυτούς τους παράγοντες.
Ο Steven Major προβλέπει ότι οι εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. θα οξυνθούν τώρα που η Γερμανία εμφάνισε τα θετικότερα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας εικοσαετίας ενώ οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης παλεύουν με τα χρέη. Κατά τη γνώμη του, οι Γερμανοί πρέπει να πάρουν ηγετικό ρόλο σε θέματα εξισορρόπησης της οικονομίας της ευρωζώνης πριν προκύψουν νέα προβλήματα καθώς θεωρεί ότι το αμέσως ερχόμενο διάστημα τα προβλήματα σε Ιρλανδία και Πορτογαλία θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο.
Οι Γερμανοί όμως δεν φαίνονται πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο αυτό και προτιμούν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη. Ο Major προτείνει στη Μεγάλη Βρετανία να παίξει το ρόλο του άμεσου ανταγωνιστή της Γερμανίας στο παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, προειδοποιεί όμως ότι οι Γερμανοί παρουσιάζουν πλεονεκτήματα σε μια σειρά από παράγοντες: εκδίδουν πιο αξιόπιστα – και ακριβότερα – ομόλογα με χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου, έχουν 30% πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, τεχνογνωσία και εξαιρετικό δίκτυο παραγωγής προϊόντων και εξαγωγών.
“Η Γερμανία παίζει μόνη της στην Ευρώπη”, γράφουν οι Financial Times. Εν μέρει έχουν δίκιο. Οι Γερμανοί ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς. Όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν οικονομικά το τελευταίο διάστημα από την κρίση χρέους των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, αλλά ανέκαμψαν πολύ γρήγορα από τη διεθνή κρίση και παράγουν προϊόντα και τα εξάγουν ακόμα και σε χώρες της προβληματικής Ευρώπης.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης