Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε έξαρση τα NPLs - “Μαύρη τρύπα” τα δάνεια εντός ευρωζώνης

tags :
Σε έξαρση τα NPLs - “Μαύρη τρύπα” τα δάνεια εντός ευρωζώνης

Έντονο πονοκέφαλο δημιουργούν στις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Απορροφούν μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη τους. Σε εποχές όπου η ρευστότητα είναι το ζητούμενο, οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν χρήματα σε πελάτες τους για να μην...ταΐσουν το τέρας των ολοένα και διογκούμενων NPLs.”Το φαινόμενο αντανακλά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία”, τονίζει ο Έλληνας πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.


Οι απώλειες των 1000 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το έτος 2009 ανήλθαν σε 301,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 215 δισεκατομμύρια αφορούν δάνεια εντός χωρών ευρωζώνης. Το ποσό ανέρχεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Βόρεια Αμερική και 55 δισεκατομμύρια για την Ασία, πλην Κίνας η οποία εκδίδει δικά της ξεχωριστά στοιχεία.
Οι διαγραφές των προβληματικών δανείων από τα λογιστικά υπόλοιπα των τραπεζών αναμένονται να φτάσουν τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010. Οι αριθμοί αυτοί κινούνται σε διαρκώς ανοδική τροχιά και αναμένεται να εκτοξευθούν στο τριψήφιο νούμερο των 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ.
Ο Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι ο αριθμός θα μειωθεί από το 2012 και μετά αλλά οι δείκτες των NPLs άλλα δείχνουν. Για τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 45% από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Δεκέμβριο του 2009. Ο δείκτες για όλες τις τράπεζες του πλανήτη έφτασε το 4,41% για τα δάνεια εντός ΗΠΑ και το 4,25% για τα ευρωπαϊκά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης