Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολάριο και χρυσός έχουν αντίθετες ή κοινές πορείες;

Δολάριο και χρυσός έχουν αντίθετες ή κοινές πορείες;
Ανεξέλεγκτη πλέον έχει καταστεί η ροή κεφαλαίων μεταξύ του χρυσού και του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις διακυμάνσεις των δύο να καταγράφουν σημαντικό «τόξο», σημάδι που δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κόσμος ανησυχεί για τα νομίσματα.
Το ερώτημα δεν αφορά τόσο το τι συμβαίνει στην αγορά του χρυσού, όσο το τι συμβαίνει στις άλλες αγορές, στα χρηματιστήρια και σε άλλου είδους επενδυτικές επιλογές.
Η πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που πρόσφατα βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εμφανίζεται συνδεδεμένη με μία γενικότερη αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος συνολικά, σχολιάζουν ξένοι αναλυτές.
Αν και τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 5,4%, σημειώνοντας τις πρώτες μηνιαίες απώλειες από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η καλή συμπεριφορά των χρηματιστηριακών δεικτών προσέλκυσε περισσότερους επενδυτές, από τις αρχές του 2010 έχει σημειώσει κέρδη 8%, ενώ κρίσης χρέους στην Ευρώπη και φόβων διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα το δολάριο, έναντι του ευρώ έχει χάσει περίπου 8,5% από την αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο χρυσός έφτασε σε νέο υψηλό τον Ιούνιο, διαμορφωμένος στα 1.264,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ έκτοτε εμφανίζει μία παροδική διόρθωση, η οποία θεωρείται φυσιολογική.
Σύμφωνα με τους αναλυτές παρατηρείται το εξής φαινόμενο: «από τη μία έχεις μεγάλους επενδυτές που αγοράζουν χρυσό, όχι διότι θέλουν απαραίτητα να αγοράσουν χρυσό αλλά κυρίως επειδή επιδιώκουν να ‘ξεφορτωθούν’ άλλου είδους τοποθετήσεις τους. Από την άλλη, υπάρχουν οι μικροί επενδυτές που, με δεδομένη και την κρίση στην Ευρώπη, απλά δεν εμπιστεύονται το ευρώ». Πράγματι ο χρυσός διαφυλάσσει και συντηρεί την αγοραστική ισχύ. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται διαχρονικά αφού κατά τις περιόδους που παρατηρείται άνοδος της τιμής του, δεν είναι η αξία του χρυσού που ανεβαίνει, αλλά είναι η αξία του δολαρίου (ευρώ, γιέν, φράγκου, κλπ) που πέφτει.
Μετά από μία 2ετία που το δολάριο αμφισβητήθηκε όσο κανένα άλλο νόμισμα, δεν δείχνει ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης, διότι συνεχώς υποβαθμίζεται - πληθωρίζεται λόγω της συνεχούς δημιουργίας νέου χρήματος που θα χρηματοδοτήσει τα διογκούμενα χρέη του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα δημόσια ή ιδιωτικά χρέη. Ο "έρπων" αυτός πληθωρισμός υποσκάπτει την αγοραστική αξία του δολαρίου. Είναι λοιπόν λογικό όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται στο χρυσό για καταφύγιο και αποθεματική προτίμηση.  
Ως αποτέλεσμα, καθώς τα εθνικά νομίσματα «αποκαλύπτουν» σταδιακά τις αδυναμίες τους το ένα μετά το άλλο, τα επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται από νόμισμα σε νόμισμα και σε κάθε τέτοιο κύκλο ένα μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται στον χρυσό. Κι έτσι το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι όλων των νομισμάτων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Barrick Gold, Peter Munk δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο χρυσό, δηλώνοντας πως το κίτρινο μέταλλο θα συνεχίζει να ενισχύεται για πολλά χρόνια ακόμα. Η οικονομική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα άλλα εμπορεύματα, όπως τα νομίσματα, θα είναι το σημαντικότερο «καύσιμο» για το μέταλλο.
«Πιστεύω πως η ανοδική τάση του μετάλλου θα έχει διάρκεια, διότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμά τους, σε μετοχές και ομόλογα, θα στραφούν στο χρυσό, ειδικότερα, όταν βλέπουν πως σημειώνει άνοδο χρόνο με το χρόνο για περίπου μία δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά.
«Στα ‘ράλι’ των αγορών, υπάρχουν πολλοί επενδυτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν το χρυσό και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ευρώ», τονίζει, από την πλευρά του, ο Frank McGhee, dealer στην Integrated Brokerage Services LLC, αν και ορισμένοι επενδυτές παρατηρώντας την πορεία του κίτρινου μετάλλου, υπογραμμίζουν πως, λόγω των ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων στο β’ τρίμηνο, αλλά και της προσπάθειας του δολαρίου να ανακάμψει, ο χρυσός βρίσκεται υπό πίεση και θα παραμείνει για το επόμενο διάστημα.
Ακόμη, εκτιμούν πως θα διαμορφωθεί στα 1.125 με 1.135 δολάρια σε βραχυπρόθεσμη περίοδο, ενώ επισημαίνουν πως η ελκυστικότητά του δεν έχει χαθεί και θα ολοκληρώσει το έτος με κέρδη.
Την ίδια ώρα την περαιτέρω πτώση του δολαρίου προοιωνίζουν τρεις κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον κυριότερο εξ' αυτών την ανεργία. Η ανεργία θα επηρεάσει πολύ την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς όχι μόνο δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδείνωσης της.
Περίοδοι κατά τις οποίες η αγορά του χρυσού ήταν ανοδική
* Έτος 1974: Πρώτη πετρελαϊκή κρίση.
* Έτη 1979 - 1980: Δεύτερη πετρελαϊκή κρίση, άνοδος πληθωρισμού, εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν.
* Μέσα 1982 - αρχές 1983: Υψηλό χρέος του Τρίτου Κόσμου,
έντονες πληθωριστικές προσδοκίες.
* Αρχές 1985 - 1987: Αδύναμο δολάριο, νέες ανησυχίες
για άνοδο του πληθωρισμού.
* Έτος 2002: Αδύναμο δολάριο, φόβοι για πολεμική
εισβολή στο Ιράκ.
* Μέσα 2006 - μέσα 2008: Υψηλές τιμές πετρελαίου,
άνοδος τιμών εμπορευμάτων.
* Αρχές 2009: Οικονομική κρίση, φόβοι για αποπληθωρισμό
και κατάρρευση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Analyst

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης