Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τιτανομαχία» εν μέσω αβεβαιότητας: Buffett vs Gross

«Τιτανομαχία» εν μέσω αβεβαιότητας: Buffett vs Gross
Ενδεικτική κίνηση της σύγχυσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές είναι και μία άτυπη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο «γκουρού» των διεθνών αγορών, του Warren Baffutt και του Bill Gross.
Οι δύο τους, έχουν ακολουθηθεί από πλήθος επενδυτών, καθώς κατά καιρούς οι πιο απίθανες προβλέψεις τους φαίνονται να επιβεβαιώνονται. Άλλωστε, ενδεικτικές είναι και «αυτοκρατορίες» που έχουν δημιουργήσει λόγω των επενδυτικών τους επιλογών.
Λίγες μέρες πριν ο Warren Buffett ανακοίνωσε ότι μειώνει τις τοποθετήσεις του σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και αυξάνει αυτές σε βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένει ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, πλήττοντας μέρος του κεφαλαίου τους. Το 21% των συμμετοχών του αποτελείται από κρατικά ομόλογα, δημοτικά ομόλογα, τίτλους άλλων κυβερνήσεων και εταιρικά ομόλογα, τα οποία εκπνέουν σε διάστημα περίπου ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Berkshire Hathaway, το επενδυτικό όχημα του μεγαλοεπενδυτή, στις 6 Αυγούστου.
Στις 31 Μαρτίου το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 18% και στο 16% στο τέλος του β΄ τριμήνου του προηγουμένου έτους. «Ίσως είναι ένα σημάδι ότι ο Buffett περιμένει πως τα επιτόκια θα αυξηθούν, νωρίτερα από ό,τι αναμένει κανείς», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Από την άλλη μεριά, ο Bill Gross κάνει το ακριβώς αντίθετο από τον W. Buffett. Μέσω του επενδυτικού του σχήματος, της Total Return Fund αυξάνει τις τοποθετήσεις του στα μακροπρόθεσμα κεφάλαια, ενώ μειώνει εκείνες που θεωρούνται μεσο-βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Ο Bill Gross θεωρεί ότι ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ και αποπληθωρισμού είναι πολύ σοβαρός και «χτίζει» το χαρτοφυλάκιο του με βάση αυτή την εκτίμηση, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του W. Buffett.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλα θα κριθούν στις αποφάσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Εάν ο Β. Bernanke αποφασίσει να μην αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα απομακρυνθεί, και ο χαμένος στην επιλογή της στρατηγικής θα είναι ο B. Gross. Εάν ο Β. Bernanke αποφασίσει να «πατήσει το κουμπί της έκδοσης χρήματος» τότε η πραγματική αξία των τα μακροπρόθεσμων ομολόγων θα εκμηδενιστεί μόλις η ώρα της πληρωμής έλθει. Έτσι σωστότερος επενδυτής θα αναδειχθεί ο W. Buffett.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης