Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευσε η Ιαπωνία- Στο 0,4% η ανάπτυξη του β' 3μηνου

Απογοήτευσε η Ιαπωνία- Στο 0,4% η ανάπτυξη του β' 3μηνου
Απογοήτευσε η ανακοίνωση για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το β' 3μηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών της χώρας, διαμορφώθηκε στο 0,4%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 2,3%.
Η εξέλιξη αυτή αρχίζει σιγά σιγά να επιβεβαιώνει ότι την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ ενισχύει και την άποψη ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αρχίσει και επιβρεδύνεται. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,1%.
Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει “κολλήσει” στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό για μία 20ετία περίπου, επισήμανε ο Naoki Iizuka της  Mizuho Securities, σε αντίθεση με την Κίνα η οποία επιδεικνύει μία σημαντική αντοχή απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η ιαπωνική παραγωγή έφτασε περίπου τα 1,288 τρισ. δολ. το β' 3μηνο, λιγότερα δηλαδή από την οικονομία της Κίνας η οποία έφτασε τα 1,337 τρισ. δολ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η αρνητική επίδραση της ανόδου του γιεν έναντι του δολαρίου, γεγονός που πλήττει την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κατεξοχήν εξαγωγικές, έχουν δει το τελευταίο εξάμηνο να μειώνονται οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό και να χάνουν σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας τους εξαιτίας του ακριβού νομίσματος.
Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος δήλώσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη χαλιναγώγηση της ανοδικής πορείας του γεν, η οποία δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ιαπωνικές εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης