Διεθνή

EKT: Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η κρίση χρέους στην ΕΕ

EKT: Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η κρίση χρέους στην ΕΕ
(upd)Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης της κρίσης χρέους που συνέβη πριν από λίγους μήνες, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Juergen Stark.
Ο Stark ανέλυσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο ένωσης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μην αποτελέσουν μεμονωμένη πολιτική αντίδραση, αλλά μία στρατηγική που θα οδηγήσει στο μέλλον της Ένωσης.
Ο Stark χαρακτήρισε την ιδέα της ευρωπαϊκή κατάρρευσης ως μία ουτοπία, ενώ δεν έκρυψε και την απογοήτευση του που οι αγορές δεν εντόπισαν τα άλματα που έκανε η ηγεσία της ΕΕ σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθούνται δομικές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δημόσιες δαπάνες που υποστηρίζουν σωστά την ανάπτυξη.
Από τη μεριά του ο Patrick Honohan, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιρλανδίας εκφράζει τους φόβους του για την αδυναμία που παρουσιάζουν οι αγορές ομολόγων ορισμένων κρατών της ευρωζώνης, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την λήξη των έκτακτων μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ο Hononan έκανε ιδιαίτερη μνεία στα spreads των κρατικών ομολόγων τα οποία διευρύνονται αντί να συρρικνώνονται, γεγονός που αποτρέπει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ, ανάμεσα στα οποία και η χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πιο αποτελεσματικά, μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την χρηματοπιστωτική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης