Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε “σύγχυση” οι αναλυτές- Έρχεται ή όχι διπλή ύφεση;

Σε “σύγχυση” οι αναλυτές- Έρχεται ή όχι διπλή ύφεση;
Σε “σύγχυση” εξακολουθούν να βρίσκονται οι αναλυτές σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η εικόνα που επιδεικνύουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρη. Κι ενώ η κατανάλωση έχει αρχίσει και ανακάμπτει, εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά και η ανάπτυξη βρίσκεται σε διαδικασία επιβράδυνσης, στοιχεία που είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Είμαστε σε κρίσιμο σημείο του επιχειρηματικού κύκλου, τονίζει ο Lakshman Achuthan του Economic Cycle Research Institute. Μετά την έναρξη της ανάκαμψης, την οποία και τοποθετεί το προηγούμενο καλοκαίρι, η ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Ωστόσο, όμως διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το εάν πρόκειται για νέα ύφεση, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δεν επαρκούν γι' αυτό το συμπέρασμα.
Η αγορά στρέφεται προς τις τοποθετήσεις που δεν περιέχουν ρίσκο, διακρίνει ο  William H. Gross της  Pacific Investment Management Company, ενώ η αποστροφή του ρίσκου δείχνει την τάση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την αμερικανική οικονομία, προσθέτει.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με αφορμή τη δημοσιοποίηση χειρότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι θωρακισμένες από την οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση που ξεκινά από άλλα μέρη του κόσμου, σχολιάζοντας ότι η πηγή των ανησυχιών των αγορών έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ και στην Κίνα, από την Ευρώπη που βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Τα άσχημα μακροοικονομικά νέα, όσο συνεχίζονται, δείχνουν  σε πόσο βαθύ λάκκο έχουμε πέσει»  δήλωσε ο Ραλφ Σάιβ του Wasatch-1st Source Ιncome Εquity Fund. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή της να επανεπενδύσει σε μακροπρόθεσμους τίτλους της αμερικανικής κυβέρνησης ομόλογα συνδεόμενα με στεγαστικά δάνεια τα οποία κατέχει και ωριμάζουν.
Στις ΗΠΑ η μηνιαία έρευνα Βlue Chip μεταξύ σημαινόντων οικονομολόγων έδειξε ότι σε ποσοστό 70% οι ειδικοί έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς στις προβλέψεις τους για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση η Goldman Sachs οι πιθανότητες διπλής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία έχουν φτάσει σε ασυνήθιστα επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχουν πολλαπλασιαστεί.
Αναλυτικότερα, οι πιθανότητες double dip ύφεσης ανέρχονται στο 25-30%, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης. Η αγορά ακινήτων, η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι επενδύσεις και η κατανάλωση, σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Pacific Investment Management (Pimco), Mohamed A. El-Erian, την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι  οι πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση τύπου double dip και αποπληθωρισμό ανέρχονται στο 25%, δηλώνοντας απαισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. «Θα παραμείνει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα» δήλωσε.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης