Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη μείωση έως και 40% στις προβλέψεις ωραιοποίησαν την εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου

Η μεγάλη μείωση έως και 40% στις προβλέψεις ωραιοποίησαν την εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα β’ 3μηνου που ανακοίνωσαν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ όσο αρχικά διαφαινόταν υπό το βάρος της κρίσης χρέους και των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, όμως, ιδιαίτερη εντύπωσε προκάλεσε το γεγονός ότι σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των προβλέψεων του για τα προβληματικά δάνεια, άνω το 40%, την ώρα που η ανάπτυξη, εξαιρουμένης της Γερμανίας, φαίνεται να ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς.
Το www.bankingnews.gr συνέλλεξε τις μειώσεις των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, σε συνάρτηση με την κερδοφορία που ανακοίνωσαν.
Στις 2,43 δισ. στερλίνες διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της  Barclays το πρώτο εξάμηνο, από 1,89 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο περσινό, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 29%, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια υποχώρησαν κατά 32% στα 3,08 δισ. στερλίνες.
Στα 257 εκατ. στερλίνες διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Royal Bank of Scotland το δεύτερο τρίμηνο, από ζημίες 140 εκατ. στερλ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι. Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια υποχώρησαν κατά 47% στα 2,49 δισ. στερλ., ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι προβλέψεις ήταν κατά 7% χαμηλότερες.
Τα κέρδη β’ 3μηνου της Commerzbank, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία, διαμορφώθηκαν στα 352 εκατ. ευρώ από τις ζημίες των 761 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Βασικό ρόλο στην τελική εικόνα των αποτελεσμάτων διαδραμάτισε –και σε αυτήν την περίπτωση– η πτώση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στα 639 εκατ. ευρώ από τα 993 εκατ. ευρώ, πέρυσι.
Οι προβλέψεις της HSBC για επισφάλειες σε συνδυασμό με τις απώλειες από προβληματικά δάνεια περιορίστηκαν το πρώτο εξάμηνο στα 7,5 δισ. δολάρια από τα 6,4 δισ. δολάρια, ακριβώς έναν χρόνο πριν. Και παρά την πτώση των εσόδων της τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν στα 11,1 δισ. δολάρια από τα 5 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Η BNP Paribas ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 31% στα 2,1 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.
Στα 596 εκατ. στερλίνες διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Lloyds το α' 6μηνο του έτους, από 7,095 δισ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 91,5%, ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 6,56 δισ. στερλίνες, από 13,4 δισ. πέρσι, καθώς αναμένονται καλύτερα έσοδα από τα στεγαστικά.

Analyst

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης