Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Θολή" η εικόνα στα μάκρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ- "Βαρίδι" η πτώση του δείκτη Zew στη Γερμανία

tags :
(upd2) Μεικτή ήταν η εικόνα που εμφάνισαν σήμερα τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θολώνοντας εκ νέου τις εκτιμήσεις των επενδυτών απέναντι στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για συνέχιση της βραχυπρόθεσμης νευρικότητας στις κεφαλαιαγορές, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα στις δύο όχθες του Ατλαντικού..
Συρρικνώθηκε ελαφρώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,4% από το Μάιο στα 134 δισ. ευρώ..
Το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ από τα 7,4 δισ. ευρώ το Μάιο, εξαιτίας ελλειμμάτων στο εισόδημα και τις συναλλαγές τα οποία εν μέρει αντισταθμίστηκαν από πλεονάσματα σε αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Επίσης, ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο υποχώρησε στο 3,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ). Τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ανέλθει στο 3,2%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2%. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση κατά 0,1%.
Στις 14 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Zew στη Γερμανία τον Αύγουστο, από 21,2 μονάδες τον Ιούλιο, σε μια αναπάντεχη υποχώρηση μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει σταθερός. Ωστόσο, σε τρέχουσες συνθήκες ο δείκτης Zew σημείωσε σημαντική άνοδο στις 44,3 μονάδες, από 29,7 μονάδες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού ινσιτούτου, το πιθανότερο είναι να μη διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξη της Γερμανίας του δευτέρου τριμήνου.
Αύξηση 0,2% εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο έναντι ανόδου 0,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.
Ο δομικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι προβλέψεων για αύξησή του κατά 0,2%.
Μικρή άνοδο σημείωσαν και οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η πτώση των προηγούμενων δύο μηνών ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 1,7% στις 546.000, έναντι 555.000 που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Ωστόσο, οι ενάρξεις του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε 537.000 από 549.000.
Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 3,1% στις 565.000 – τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009.
Επιπλέον, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν ελπιδοφόρα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου των ΗΠΑ. Βρέθηκε στο 1%, σημειώνοντας αύξηση 0,9% από το 0,1% του Ιουνίου. Ο αριθμός ήταν ακόμα πιο θετικός και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών που την περίμεναν μεταξύ 0,5% και 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης