Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ουγγαρία το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω αντιευρωπαϊκών συνθημάτων

Στην Ουγγαρία το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω αντιευρωπαϊκών συνθημάτων
Στην Ουγγαρία πέρασε προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντας τα ηνία από το Βέλγιο σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη χώρα να έχει πληγεί από την οικονομική κρίση του 2007, όταν και αναγκάστηκε να πάρει βοήθεια 20 δις ευρώ από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στις 11.04.2010 η πολιτική ζωή της Ουγγαρίας άλλαξε ριζικά. Το συντηρητικό-φιλελεύθερο κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν FIDESZ νίκησε κατά κράτος τους σοσιαλιστές. Ο Όρμπαν είχε κάνει μια προεκλογική εκστρατεία με αντιευρωπαϊκά και λαϊκιστικά συνθήματα. Μάλιστα, σοβαρές επικρίσεις έχει δεχτεί η νέα κυβέρνηση, καθώς με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει στη βουλή ο Όρμπαν περιέκοψε τις δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έτσι αυτό μπορεί μεν να κρίνει αν ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός, όχι όμως και να τον ακυρώσει.
Αν και η Ουγγαρία κατάφερε να εδραιωθεί σαν χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi να έχει ήδη ανοίξει από το 1993 στην πόλη Györ μια μονάδα παραγωγής κινητήρων, ένας νέος αμφιλεγόμενος νόμος προβλέπει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα παραχωρούν στο δημόσιο μέχρι και 6,5% του ετήσιου τζίρου τους πέραν της κλασικής φορολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης