Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hatzius (Goldman Sachs): Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ως το 2013 – Απίθανος ο 3ος γύρος QE

tags :
Hatzius (Goldman Sachs): Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ως το 2013 – Απίθανος ο 3ος γύρος QE
Απίθανη χαρακτηρίζει την περίπτωση να προβεί η Fed σε αύξηση των επιτοκίων ως το 2013, ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος τη Goldman Sachs.
Ο Hatzius, παράλληλα με τη θεώρησή του για την αύξηση των επιτοκίων, βλέπει ελάχιστη και την πιθανότητα να προβεί η αμερικανική τράπεζα σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. «Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη μειώνει τις προσδοκίες που απορρέουν από τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE2), τη στιγμή που κανείς μας δεν σκέφτεται ότι δεν θα υπάρξει τίποτα άλλο πέρα από τα 600 δις δολάρια», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Hatzius.
Την άποψη του αυτή συμμερίζονται και άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο κ. Lee, στέλεχος της JP Morgan, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη από τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και ο κ. Minshkin, πρώην στέλεχος της Fed, ο οποίος σχολιάζει ότι η Fed κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρώσει το ήδη υπάρχον σχέδιο αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι οικονομική δύναμη στις αγορές σημαίνει «μηδαμινή πιθανότητα για τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης».
Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, ο Hatzius πιστεύει ότι θα διατηρηθούν στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% για το 2011 και πιθανώς και για το 2012. Τέλος, τόνισε ότι οι πληθωριστικές ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ιδίως «αν ληφθεί υπόψη η αργή αύξηση των θέσεων εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης