Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα αδικαιολόγητης αισιοδοξίας για… ποδαρικό στο 2011

Κύμα αδικαιολόγητης αισιοδοξίας για… ποδαρικό στο 2011
Ένα κύμα αισιοδοξίας στις αγορές φέρεται να έκανε… ποδαρικό στο νέο έτος, καθώς στην πρώτη μέρα συνεδρίασης των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, οι δείκτες ακολούθησαν ζωηρό ανοδικό ράλι.
Πολλοί οικονομικής φύσεως κύκλοι, εν τούτοις, θέλουν τον εφησυχασμό και την αισιοδοξία των επενδυτών να πλησιάζει στο τέλος, καθώς εκτιμάται ότι η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς σε περιόδους ευημερίας στο μέλλον είναι απίθανο να είναι ομαλή, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας στην πορεία και τους κινδύνους τόσο των εγχώριων όσο και ξένων αγορών….
Ωστόσο, μέχρι τώρα τα επίπεδα του μετρητή «φόβου» της αγοράς, τον CBEO Volatility Index (VIX), βρίσκονται λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά της εορταστικής περιόδου και κοντά σε επίπεδα προ 8 μηνών, πριν δηλαδή τα κυρίαρχα προβλήματα του χρέους οδηγήσουν σε ραγδαία πτώση των μετοχών το καλοκαίρι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τόσο χαμηλά επίπεδα ανησυχίας και φόβου δεν είναι βιώσιμα και αποδεικνύει ότι οποιουδήποτε είδους σοκ σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές. «Κάθε φορά που ο δείκτης VIX είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αστάθειας», επισημαίνει ο Jim Strugger, οικονομικός αναλυτής της MKM Partners.
Οικονομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η μεταβλητότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να μετρηθεί μέσω του VIX, ο οποίος a priori είναι μια αρκετά απλή επιλογή που προστατεύει από κινήσεις στην αγορά. Ωστόσο, ο VIX έχει συνήθως μια αντίστροφη σχέση με την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι μετοχές κινούνται ανοδικά, ο VIX κινείται προς τα κάτω. Επισημαίνεται ότι η αληθινή μεταβλητότητα είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο που ενέχει ορισμένες προκλήσεις για τους επενδυτές.
Φαίνεται πως οι επενδυτές δεν βλέπουν παραδίπλα και έχουν παρασυρθεί από το καλό ξεκίνημα του 2011. Ο λαός , όμως, λέει «φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά». Οι καιροί θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα όταν έχει σχεδόν αποκλειστεί το σχέδιο 3ου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.
Και αν η αισιοδοξία μας οδηγήσει σε λάθη;
Τότε ποιος θα ξεβαλτώσει τις αγορές;

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης