Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υποχρεωτικά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου οι 6 σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το 2014

Υποχρεωτικά μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου οι 6 σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις  του ΤΑΙΠΕΔ για το 2014
Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ οι ιδιωτικοποιήσεις του επόμενου χρόνου
Στο στόχαστρο των παθητικών emerging funds που από την Τετάρτη έχουν παρουσία στην Αθήνα, λόγω της υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές, έχουν τεθεί οι 6 εισηγμένες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Oι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα στις αποκρατικοποιήσεις ανεβάζουν τα έσοδα για το 2014 στα 3,56 δισ. ευρώ, μέγεθος ιδιαίτερα μεγάλο με δεδομένο ότι τα συνολικά έσοδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.
Το Χρηματιστήριο προσδοκά σηματντική αύξηση των εσόδων του από τη διενέργεια των πακέτων που υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσουν μεσα από το ΧΑ γα την νέα οικονομική χρονιά, χωρίς να έχουν υπολογίσει το ύψος των κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι για τη νέα χρήση αναμένονται οι αποκρατικοποιήσεις για Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Επιδίωξη της τρόικας, αλλά και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είναι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποκρατικοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, πλην εκείνων των ακινήτων. Με δεδομένο μάλιστα ότι για τις αποκαλούμενες εύκολες αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία) απαιτήθηκαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια για την υλοποίησή τους, για τις πιο δύσκολες και πολιτικά πιο ευαίσθητες (νερά, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) ίσως νʼ απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος.
Ως η πιo «εύκολη» αποκρατικοποίηση από τις εισηγμένες θεωρείται η ΕΥΑΘ που είναι μία εταιρία με νοικοκυρεμένα οικονομικα μεγέθη και χωρις οικονομικά ανοίγματα. Από εκεί και πέρα ο μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων, δείχνουν να είναι πιo ήπιες λόγω μικρού ποσοστού πώλησης σε σχέση τα 2 λιμάνια και την ΕΥΔΑΠ όπου αναμένονται και ισχυρότερες αντιδράσεις από τους εργαζομένους.

ΑNEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης