Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απολύσεις εργαζομένων στην Καρέλιας – Κατηγορείται ότι δεν τηρεί τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης

tags :
Απολύσεις εργαζομένων στην Καρέλιας – Κατηγορείται ότι δεν τηρεί τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης
"H πολιτεία από το 2004 και μετά ακολουθεί μια πολιτική στη φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς"
Σε απολύσεις εργαζομένων έχει προχωρήσει η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, μία από τις οικονομικά ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ όπως καταγγέλλεται δεν τηρεί τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογραφεί στις 15/5/2013 με ισχύ από 1/1/2013 έ­ως 31/12/2014.
Η καπνοβιομηχανία, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο μοίραζε μπόνους ύψους 1,8 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, έχει προχωρήσει στην απόλυση 4 εργαζομένων, οι οποίες όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δεν θα είναι και οι τελευταίες.
Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή στην οποία αναφέρει: «Η καπνοβιομηχανία «Καρέλια» με έδρα την Καλαμάτα απέλυσε χωρίς καμία αιτιολογία 4 εργαζόμενους τους τελευταίους τρείς μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργάζονταν στην επιχείρηση πάνω από 10 χρόνια. Η εν λόγω βιομηχανία δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, αντίθετα οι παραγγελίες που έχει είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Προκειμένου δε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες παραγγελίες της, ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, ώστε να καλύψει τον αυξημένο όγκο των παραγγελιών της. Οι απολύσεις και η εντατικοποίηση της εργασίας έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Παράλληλα η καπνοβιομηχανία δεν τηρεί τους όρους της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που έχει υπογράφει στις 15/5/2013 με ισχύ από 1/1/2013 έ­ως 31/12/2014, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο Ιούλιο οι εργαζόμενοι να προβούν σε καταγγελία εναντίον της εταιρείας στο γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας Καλαμάτας. Το γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας Καλαμάτας συνέταξε έκθεση την οποία και απέστειλε στην Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας στην Τρίπολη. Όμως παρόλο που έχουν περάσει πάνω από τρεις  μήνες η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας της Τρίπολης δεν έχει στείλει κλιμάκιο για διενέργεια ελέγχου».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Eργασίας:

Θα δώσει άμεσα εντολή το Υπουργείο σας, ώστε η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Τρίπολης να ενεργήσει τον αναγκαίο επιτόπιο έλεγχο στην καπνοβιομηχανία «Καρέλια» τον οποίο αδικαιολόγητα καθυστερεί πάνω από τρείς μήνες;
Θα απαιτήσει το Υπουργείο από την εταιρεία την επαναπρόσληψη των  τεσσάρων εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, όπως προκύπτει άλλωστε και από την απόφαση απόλυσης;
Θα προχωρήσει το Υπουργείο σας στην αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τις απολύσεις, τουλάχιστον σε επιχειρήσεις με κερδοφορία, όπως η καπνοβιομηχανία Καρέλια ώστε ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση που βιώνουν οι εργαζόμενοι να υπάρχει προστασία των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από την εργοδοτική αυθαιρεσία;».

Η διοίκηση της Καρέλιας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική

Πολλοί  υποστηρίζουν ότι ο λόγος που απηύθυνε πέρυσι στους εργαζομένους ο διευθύνων σύμβουλος της Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας, προοιώνιζε αυτό που θα επακολουθήσει: «Δεν απειλήσαμε ότι θα κλείσουμε το εργοστάσιο και θα μεταφέρουμε την παραγωγή στο εξωτερικό, ούτε ότι θα μεταφέρουμε την έδρα της επιχείρησης αλλού. Δεν απειλήσαμε με περιορισμό των θέσεων εργασίας. Και το κυριότερο δεν «χαλάσαμε τον κόσμο» με μία επένδυση 3 εκ., όπως οι ανταγωνιστές μας».
Για την Καρέλιας η πολιτεία από το 2004 και μετά «ακολουθεί μια πολιτική στη φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνον δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς. Η πολιτική του υψηλού πάγιου φόρου και του υπέρμετρου ελαχίστου φόρου σε επίπεδα που παραβιάζουν ακόμη και κοινοτικές οδηγίες, δημιούργησε το τεράστιο
λαθρεμπόριο, ενώ στέρησε από τον καπνιστή τις προσιτές αλλά νόμιμες λύσεις των οικονομικών σημάτων και του στριφτού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η κρίση μαστίζει την χώρα».
Σήμερα η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στην ελληνική αγορά και η μοναδική που παραμένει σε ελληνικά χέρια.
Εχει δυνατότητα παραγωγής 45 εκατομμυρίων τσιγάρων ημερησίως και διαθέτει αντιστοίχως 45.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η Εταιρεία κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή). Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 346,6 εκατ. ευρώ από 307,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 20,5 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τη χρήση του 2012 η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 8,52 ευρώ ανά μετοχή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης