Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νηρέας: Zημιές ύψους 41,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013

tags :
Νηρέας: Zημιές ύψους 41,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013

Μειωμένες κατά 2,5% οι πωλήσεις
Ζημιές ύψους 41,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο του 2013 ο όμιλος Νηρεύς.
Τα καθαρά αποτελέσµατα που αντιστοιχούν στους µετόχους της µητρικής ήταν ζηµίες € 41,2 εκ.
Οι συνολικές πωλήσεις του Οµίλου ΝΗΡΕΑ ανήλθαν σε €151,9 εκ. και είναι ελαφρά µειωµένες κατά 2,5% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 79% των συνολικών πωλήσεων, σηµείωσαν αύξηση 2,8% σε όγκο και ήταν µειωµένες κατά 4,6% σε αξία λόγω διαφορών στο προϊοντικό µίγµα και της σηµαντικής υποχώρησης της µέσης τιµής.
Τα αποτελέσµατα επηρεάστηκαν από τις χαµηλότερες τιµές πώλησης, την αύξηση των τιµών των πρώτων υλών για ιχθυοτροφές, τη χαµηλότερη της αναµενόµενης ανάπτυξη των βιολογικών αποθεµάτων, καθώς και µη επαναλαµβανόµενες δαπάνες και έκτακτες προβλέψεις.
Συγκεκριµένα:
Η επίπτωση της µείωσης των τιµών πωλήσεων στα αποτελέσµατα ανήλθε σε περίπου € 17 εκ.
Επί πλέον, το µέσο επίπεδο τιµών των πρώτων υλών για ιχθυοτροφές ήταν σηµαντικά αυξηµένο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Παρά τις ανωτέρω επιπτώσεις, το EBITDA προ βιολογικών (λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης της αποτίµησης των βιολογικών αποθεµάτων) ήταν θετικό € 1,1 εκατ. Το EBITDA µετά την επίπτωση της επιµέτρησης των βιολογικών στοιχείων στην εύλογη αξία ήταν αρνητικό € (25) εκ., επηρεασµένο κυρίως από την µείωση των τιµών και το αυξηµένο κόστος πρώτων υλών.
Παράλληλα, ο Όµιλος σχηµάτισε έκτακτες προβλέψεις συνολικού ύψους € 7,8 εκ., εκ των οποίων τα € 6,3 εκ. αφορούν συνδεδεµένες εταιρείες και επιβάρυναν τις χρηµατοοικονοµικές δαπάνες, και τα € 1,5 εκ. αφορούν πελάτες και επιβάρυναν τις λειτουργικές δαπάνες.
Μετά την επίδραση των ανωτέρω, τα συνολικά καθαρά αποτελέσµατα του Οµίλου ήταν ζηµίες € 41,8 εκ., ενώ τα καθαρά αποτελέσµατα που αντιστοιχούν στους µετόχους της µητρικής ήταν ζηµίες € 41,2 εκ.
Ο Κ. ΑΡΙΣΤΕΙ∆ΗΣ ΜΠΕΛΛΕΣ, ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΚΑΙ ∆ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ∆ΗΛΩΣΕ:
"Τα αποτελέσµατα εννιαµήνου του Οµίλου αντικατοπτρίζουν την έντονη πίεση που δέχεται ο κλάδος κυρίως από την πτώση των τιµών που οφείλονται στα προβλήµατα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και από την αυξανόµενη παραγωγή άλλων χωρών. Καταδεικνύουν επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας που απαιτείται ιδιαίτερα σε εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου όπως η ΝΗΡΕΥΣ, η οποία παραµένει από τις ισχυρότερες εξαγωγικές δυνάµεις της χώρας, αλλά και εξεύρεσης µακροπρόθεσµων λύσεων για την βελτίωση της χρηµατοοικονοµικής µας κατάστασης.
Πεποίθησή µας είναι ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος κατά κοινή οµολογία συγκαταλέγεται µεταξύ των αξιολογότερων δραστηριοτήτων της χώρας µας, θα τύχει της προαναγγελθείσας στήριξης της Πολιτείας αλλά και των Τραπεζών στα πλαίσια του Νόµου και της καλής πίστης και σε συνδυασµό µε τις συνεχείς προσπάθειες για άριστα προϊόντα και βέλτιστο κόστος, θα επανέλθει σε κερδοφόρο τροχιά προς όφελος της εθνικής οικονοµίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης