Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πεδίο μάχης η διεκδίκηση της «μικρή» ΔΕΗ - Ποιοι ξένοι Όμιλοι καταφθάνουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Πεδίο μάχης η διεκδίκηση της «μικρή» ΔΕΗ - Ποιοι ξένοι Όμιλοι καταφθάνουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες
Tο «παρών» στη διεκδίκηση της «μικρής ΔEH» αναμένεται να δώσει και ο όμιλος Mυτιληναίου
Πυρετό διεργασιών μεταξύ των υποψηφίων με στόχο την σύναψη διεργασιών έχει προκαλέσει ο επικείμενος διαγωνισμός για τη μικρή ΔΕΗ.
Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Μικρή» ΔΕΗ και σε ένα χρόνο περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση της νέας εταιρείας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από αρκετές ξένες ενεργειακές εταιρίες, όπου αναμένεται να έχουν επαφές τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους εγχώριους ενεργειακούς παίκτες. Ένας από αυτούς είναι το Qatar Petroleum International, το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με την ΓΕΚ Τέρνα.
Ήδη οι δύο πλευρές συνεργάζονται στη μονάδα Ήρων 2, μετά την εξαγορά του 25% από την QPI.
Eπίσης οι Iταλοί της Edison βρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τα EΛΠE και την Eλλάκτωρ, με τους οποίους συνεργάζονται στην Elpedison (811 MW). Tο «παρών» στη διεκδίκηση της «μικρής ΔEH» αναμένεται να δώσει και ο όμιλος Mυτιληναίου, που μέσω της Protergia κατέχει σήμερα την πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας, με 1200 MW, ο οποίος πρόσφατα μπήκε και στην προμήθεια βιομηχανικών πελατών. O Mυτιληναίος, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους διεθνείς παίκτες για το ενδεχόμενο συγκρότησης ισχυρής κοινοπραξίας.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ενεργητικού που θα μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στη "μικρή ΔΕΗ" είναι:
- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380MW: Αμύνταιο 1 και 2 καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2 (παραχωρείται στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας). Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά  και Κλειδί.
- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833MW:  Θησαυρός 384MW και Πλατανόβρυση 116MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς  και οι μονάδες Πουρνάρι 1 300MW και Πουρνάρι 2 33,6MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.
- Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.

48ωρες απεργίες έχει κυρήξει η ΓΕΝΟΠ

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από την κατάθεση και έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ.
Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους νομούς όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της ΔΕΗ, για τις αρνητικές όπως αναφέρει επιπτώσεις από την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:03, Τρίτη 18 Μαρτίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης