Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πήγασος: Διαψεύδει deal με τον ΔΟΛ - Δεν υπάρχει συμφωνία και υπογραφή μνημονίου

tags :
Πήγασος: Διαψεύδει deal με τον ΔΟΛ - Δεν υπάρχει συμφωνία και υπογραφή μνημονίου
Δεν υπάρχει συμφωνία με τον ΔΟΛ, υποστηρίζει το εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα
Στη διάψευση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για συμφωνία της με την «ΔΟΛ Α.Ε.» προχώρησε η Πήγασος Εκδοτική, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:
Προς σχολιασμό δημοσιεύματος της εφημερίδας «Η Αξία» με τίτλο «Έδωσαν τα χέρια Μπόμπολας-Ψυχάρης», η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» γνωρίζει στο επενδυτικό και στις Αρμόδιες Αρχές, διαψεύδοντας τη σχετική αναφορά περί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής MOU με την «ΔΟΛ Α.Ε.», ότι αποτελεί πάγια εταιρική πρακτική της, η άμεση γνωστοποίηση και ενημέρωση για κάθε επιχειρηματική εξέλιξή της.
Σημειώνεται όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, το deal ανάμεσα στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα έχερι κλείσει, με στόχο την τακτοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων των δύο ομίλων. 

Όπως μετέδωσε στις 18/07/2014 το bankingnews

Το εκδοτικό MEGA-deal και το «κούρεμα» των 240 εκατ. ευρώ - Το παρασκήνιο των media...

Αν ως το Φθινόπωρο δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικά απρόοπτο, τότε οι δύο μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας θα αποτελέσουν ένα … σώμα. Ο ΔΟΛ (Βήμα, Τα Νέα και πλειάδα άλλων εντύπων) και ο Πήγασος (Εθνος, Ημερησία και πολλά περιοδικά) και μεγαλομέτοχοι του Mega, βρίσκονται σε πορεία συγχώνευσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιθυμία του κ. Σταύρου Ψυχάρη και του κ. Φώτη Μπόμπολα αναμένεται αυτή τη φορά να πάρει σάρκα και οστά παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που υπάρχουν ιδίως στο συγκρότημα Μπόμπολα από μέλη της οικογένειας του ιδρυτή, καθώς και από διευθυντικά στελέχη των εντύπων, αλλά και άλλων τομέων.
Το φλερτ ανάμεσα στους κ.κ. Στ. Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα κρατά αρκετά χρόνια. Όμως, στο παρελθόν το «γάμο» των δύο ομίλων είχε αποτρέψει ο κ. Γιώργος Μπόμπολας ο οποίος με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα του ΔΟΛ, θεωρούσε πως η προσέγγιση δεν ήταν προς το συμφέρον του Πήγασου.
Αυτή τη φορά ο καθοριστικός παράγοντας που έφερε πάλι κοντά τους δύο εκδοτικούς ομίλους είναι ο μεγάλος δανεισμός ο οποίος μαζί με εκείνο του Mega ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η δυσκολία σύναψης νέων δανείων που είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας που στο συγκρότημα του Πήγασου οδήγησε σε καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (για πρώτη φορά από το 1981 που εκδόθηκε το Εθνος) ως και δύο μήνες.
Η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα και με την προτροπή (για να μην πούμε την πίεση) των τραπεζών που έχουν χορηγήσει τα δάνεια φαίνεται πως είναι η συγχώνευση των δύο ομίλων, ενώ φήμες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για απορρόφηση του Πήγασου από το ΔΟΛ, πράγμα που για τους γνωρίζοντες τις ισορροπίες μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί αφού ο κ. Γιώργος Μπόμπολας πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί μία τέτοια λύση η οποία θα οδηγούσε στην απώλεια του δημιουργήματός του.
Το κρίσιμο στοιχείο και ο καταλύτης στο μέγα-deal του εκδοτικού χώρου είναι το «κούρεμα» των δανείων το οποίο ορισμένες πληροφορίες το ανεβάζουν στο 60% του συνόλου των δανείων του ΔΟΛ, του Πήγασου και του Mega (δηλαδή στα 240 εκατ. ευρώ).
Με την επανεμφάνιση στην επικαιρότητα του θέματος άρχισαν ως είθισται στην Ελλάδα να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την τύχη των διαφόρων εντύπων και sites των δύο ομίλων.
Για παράδειγμα ένα ανέφερε πως πρόκειται να κλείσει το Εθνος της Κυριακής (πράγμα τουλάχιστον παράδοξο για μία εφημερίδα που είναι στην πρώτη τριάδα της κυκλοφορίας και μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν πρώτη).
Επίσης, σύμφωνα με το σενάριο αυτό επρόκειτο να κλείσει η Ημερησία ή στην καλύτερη περίπτωση να μετατραπεί σε οικονομικό ένθετο, το καθημερινό Εθνος να μεταμορφωθεί σε έντυπο life style για το νέο όμιλο και Τα Νέα να είναι η σοβαρή καθημερινή εφημερίδα.
Που σημαίνει ότι ο όμιλος του Πήγασου κυριολεκτικά αποδυναμωνόταν υπέρ του ΔΟΛ, πράγμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες.
Βεβαίως σχέδια και σενάρια βρίσκονται σε επεξεργασία και μελέτη. Όμως, κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η τελική κατάληξη. Προς το παρόν οι δύο όμιλοι παίρνουν αποφάσεις για τον εξορθολογισμό εταιρειών στις οποίες είναι συνέταιροι (η τυπογραφική μονάδα της Ιριδας) ή έχουν το ίδιο έργο όπως οι εταιρείες διανομής των εντύπων (Ευρώπη και Αργος).
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι άδειασαν οι δύο πρώτοι όροφοι στο κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου, όπου σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εκεί πρόκειται να μεταφερθούν τα έντυπα του Πήγασου και στις εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου να μετακομίσει το Mega. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από μερικούς μήνες ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είχε αναφέρει πως στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου επρόκειτο να μεταφερθεί το Mega.
Πάντως, στο άκουσμα της πληροφορίας της συγχώνευσης και κυρίως του «κουρέματος» των δανείων άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες αντιδράσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης