Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eισαγγελική έρευνα για τα σκάνδαλα στον ΟΑΣΘ - Μίζες, προκλητικές άδειες σε συνδικαλιστές και ρουσφέτια με προσλήψεις

tags :
Eισαγγελική έρευνα για τα σκάνδαλα στον ΟΑΣΘ - Μίζες, προκλητικές άδειες σε συνδικαλιστές και ρουσφέτια με προσλήψεις
Διερευνάται όργιο ρουσφετιών στον  Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης
Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε, έπειτα από δημοσιεύματα για προκλητικές άδειες σε συνδικαλιστές, ρουσφέτια με προσλήψεις και έρευνες για μίζες στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Ειδικότερα, έπειτα από μία σειρά δημοσιευμάτων ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε να διενεργηθεί προκαταρτική εξέταση και ζήτησε να ελεγχθεί, αν τελέστηκαν τα αδικήματα της απιστίας της δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος.
Το θέμα, που αποκάλυψε η εφημερίδα Μακεδονία, καταγράφει μίζες που φέρεται να έδωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, κατασκευάστρια της Mercedes-Benz, σε στελέχη κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και του ΟΑΣΘ.
Η έρευνα στον ΟΑΣΘ αφορά την αγορά 29 αρθρωτών λεωφορείων μάρκας Μερσεντές και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.
Ειδικότερα τον περασμένο Οκτώβριο γερμανοί οικονομικοί επιθεωρητές, συνοδευόμενοι από έλληνες συναδέλφους τους, επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τα γραφεία του ΟΑΣΘ επί της οδού Παπαναστασίου και ζήτησαν όλους τους φακέλους που αφορούν την αγορά 29 αρθρωτών λεωφορείων.
Μετά την αποκάλυψη ότι η υπόθεση με τις μίζες της Daimler αφορά και τη χώρα μας, ο επικεφαλής της εταιρείας στην Αθήνα μετατέθηκε στην Ταϊλάνδη, ενώ έγιναν και άλλες εκτεταμένες διοικητικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και αυτή του διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ.
Επίσης ένα από τα προκλητικά σκάνδαλα του Οργανισμού είναι η χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών, οι οποίες στην περίπτωση του ΟΑΣΘ ανέρχονται σε περίπου χίλιες ημέρες το χρόνο.
Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το σωματείο εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, συνδικαλιστική άδεια δικαιούνται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας, το μέγιστο 60 ημέρες το χρόνο έκαστος, δηλαδή στο σύνολο 180.
Ένα δεύτερο εργαλείο συναλλαγής όπως αποκαλύπτεται είναι οι υπερωρίες.
Ο ΟΑΣΘ πληρώνει υπερωρίες με προσαύξηση 225% από το πρώτο λεπτό, όταν η προσαύξηση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αρχίζει από το 25% για τις πρώτες 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους να λαμβάνουν περίπου 40% δευτερεύουσες αποδοχές πέραν του μισθού τους.
Τέλος η εισαγγελική έρενα ερευνά και τις καταγγελίες για την διοίκηση του ΟΑΣΘ η οποία αξιοποιώντας κατά παράτυπο τρόπο σκανδαλώδη διάταξη του γενικού κανονισμού προσωπικού, που δίνει το δικαίωμα στο δ.σ. να προχωρά σε “κατ’ εξαίρεση προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού ή περιορισμένου αριθμού άλλων θέσεων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε ανά ειδικότητα”, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, προσέλαβε 26 άτομα, χωρίς να πληρείται καμία από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, οι δεκαέξι ήταν σε θέσεις πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ κανείς από τους 26 δεν αφορούσε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης