Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με… χορηγούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων κάνει κοινωνική πολιτική η ΔΕΗ - Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι οφειλές

Με… χορηγούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων κάνει κοινωνική  πολιτική η ΔΕΗ - Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι οφειλές
Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ έφθαναν τα 950 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013 και στο εννεάμηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ....
Ναι στην κοινωνική πολιτική λένε οι διοικήσεις των εταιρειών της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ αλλά βάζουν το… χέρι τους στη τσέπη άλλων και συγκεκριμένα στον ιδιοκτήτη που νοικιάζει ένα διαμέρισμα.
Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ έφθαναν τα 950 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013 και στο εννεάμηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.  
Τα χρέη των ιδιωτών προς την ΕΥΔΑΠ ανήλθαν σε 134,7 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013. Οι μεταβολές είναι οριακές στο εννεάμηνο του 2014 καθώς τα τιμολόγια του νερού κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά του ρεύματος.
Το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται στα 1,08 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ το χρέος κατανάλωσης νερού θα πέσει στις πλάτες του ιδιοκτήτη με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης, ο οποίος να σημειωθεί δεν αναγνωρίζει ως οφειλέτη τον ενοικιαστή.
Η ΔΕΗ έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με την ΕΥΔΑΠ και αφήνει μία «χαραμάδα» έτσι ώστε τα χρέη να πιστωθούν στον πραγματικό καταναλωτή που στην περίπτωση αυτή είναι ο ενοικιαστής.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς είπε στο www.bankingnews.gr ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου έχει μεταμορφωθεί σε «θήραμα»που το κυνηγούν όλοι για να το… κατασπαράξουν. Πρόσθεσε ότι δεν καλούνται μόνο να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη του  ακινήτου τα οποία διεκδικεί ο Δήμος που ανήκει το ακίνητο.
Ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της πολιτείας έναντι των ευπαθών και φτωχών οικονομικά ομάδων αλλά στην παρούσα φάση τα σπασμένα καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.   
Στέλεχος της ΕΥΔΑΠ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το επόμενο  διάστημα να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό της εταιρείας έτσι ώστε οι απλήρωτοι λογαριασμοί να χρεωθούν στον χρήστη δηλαδή τον ενοικιαστή του διαμερίσματος.
Η ΔΕΗ για να αποδεχθεί το αίτημα του ιδιοκτήτη ότι ο ενοικιαστής είναι ο οφειλέτης, θα εισέλθει υποχρεωτικά στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Αρχικά απαιτείται η κατάθεση του νομίμου συμβολαίου που έχει υπογραφεί από τους δύο αντισυμβαλλόμενους (ιδιοκτήτη και ενοικιαστή). Επιπλέον η ΔΕΗ θα ζητήσει τον αριθμό φορολογικού μητρώου του ενοικιαστή κι άλλα στοιχεία για να γίνει πιο εύκολος ο εντοπισμός για να ενημερώσει στη συνέχεια την αρμόδια εφορία για το ύψος της οφειλής.
Ο κ. Στράτος Παραδιάς υποστηρίζει ότι η διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον πραγματικό χρήστη δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί τη συνεργασία του υπαλλήλου της ΔΕΗ ο οποίος πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ κόβει την παροχή νερού όταν ο λογαριασμός υπερβεί το ποσό των 130 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και όταν ο καταναλωτής είναι εταιρεία, το ποσό της οφειλής να είναι μεγαλύτερο από 200 ευρώ.
Η ΔΕΗ δεν αποκαλύπτει το ύψος της οφειλής για τη διακοπή ρεύματος και προτρέπει τους καταναλωτές να προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. 

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης