Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γνωρίζετε ότι εξοπλισμός των νοσοκομείων δεν συντηρείται λόγω έλλειψης χρημάτων; - Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί ο Όμιλος Υγεία

Γνωρίζετε ότι εξοπλισμός των νοσοκομείων δεν συντηρείται λόγω έλλειψης χρημάτων; - Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί ο Όμιλος Υγεία
Η κρίση χτύπησε το πιο νευραλγικό τομέα των νοσοκομείων καθώς η συντήρηση των μηχανημάτων απαιτεί έως 2 εκατ ευρώ το χρόνο
(upd2)Σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών στα δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια εξαιτίας της αδυναμίας των διοικήσεων να συντηρήσουν τον ιατρικό εξοπλισμό που διαθέτουν.
Η κρίση χτύπησε το πιο νευραλγικό τομέα των νοσοκομείων καθώς η συντήρηση των μηχανημάτων απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τους ασθενείς τους πληρώνουν έως 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για να παραμείνει ασφαλές το νοσοκομείο.
Θεωρητικά το κόστος για όλα τα νοσοκομεία μπορεί να ξεπερνάει τα 40-50 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του bankingnews.gr ο Όμιλος Υγεία βρίσκεται στην κορυφή καθώς είναι από τα ελάχιστα που τηρεί  το πρόγραμμα συντήρησης και είναι το μοναδικό ελληνικό νοσοκομείο που έχει λάβει διαπίστευση από το JCI.
Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Πρότυπο Διαπίστευσης Οργανισμών Υγείας με το οποίο έχουν διαπιστευτεί περίπου 300 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Όμως οι διοικήσεις άλλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων τα «κουτσοβολεύουν» και προγραμματίζουν το σέρβις των μηχανημάτων περιοδικά ενώ δεν είναι σε θέση να τηρήσουν το πρόγραμμα που προβλέπει ο κατασκευαστής.
Μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο δεν έχει κάνει σέρβις σε συγκεκριμένα μηχανήματα για περισσότερα από τρία χρόνια.
Το bankingnews.gr έχει στη διάθεση του στοιχεία που για ευνόητους λόγους θέλει να προστατεύσει τις πηγές πληροφόρησης.
O σκοπός τους δεν είναι να πλήξη ένα ιδιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο αλλά οι αρμόδιοι να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που να διασφαλίζουν την ποιοτική λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού.
Πολλά προβλήματα εμφανίζει το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού καθώς πλήθος μηχανημάτων δεν έχουν περάσει από τους περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.
Οι ειδικοί του σέρβις λένε ότι τα μη συντηρημένα μηχανήματα δεν είναι σε θέση να δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς ακόμη και στην πιο απλή εξέταση αίματος.
Οι εταιρείες που πραγματοποιούν την τεχνική επισκευή των μηχανημάτων των νοσοκομείων γνωρίζουν ποιοι τα συντηρούν και ποιοι όχι.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι τεχνικοί σταμάτησαν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία καθώς οι οφειλές των προηγούμενων ετών παραμένουν.
Οι διοικήσεις των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων δεν έχουν δώσει πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών με μηνιαίες καταβολές με αποτέλεσμα οι τεχνικοί δεν αποδέχονται να φτιάξουν αφού δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.
Οι τεχνικές εταιρείες για να μη θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας και τις ζωές των ασθενών παρεμβαίνουν σε μηχανήματα ζωτικής σημασίας έτσι ώστε να παραμείνει το νοσοκομείο σε λειτουργία.
Ένας μαγνητικός τομογράφος για να διατηρηθεί στη …ζωή χρειάζεται τη βοήθεια του τεχνικού.
Η ρύθμιση της ακτινοβολίας , η να έλεγχος και στη συνέχεια το πρωτόκολλο ηλεκτρικής ασφάλειας.
Ο πιο βαρύς εξοπλισμός όπως είναι ο ογκολογικός και οι γραμμικοί επιταχυντές για τους καρκινοπαθείς.
Ο ακτινοδιαγνωστικός εξοπλισμός (υπέρηχοι , μαγνητικοί τομογράφοι ) και ο χειρουργικός εξοπλισμός έχουν να ..δουν τεχνικό για περισσότερα από τρία και τέσσερα χρόνια.
Επίσης η πιο απλή συσκευή όπως είναι οι απινιδωτές που το κόστος προληπτικής συντήρησης φθάνει μόλις τα 200 ευρώ, βρίσκονται εκτός λειτουργίας και δεν το γνωρίζει κανένας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι απινιδωτές πρέπει να βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά κανένας δεν ξέρει αν λειτουργούν καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι για τη συντήρησή τους.
Το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει την υπόθεση στον πατριωτισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων και κυρίως χωρίς οικονομική στήριξη.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν προχωρεί σε ελέγχους στα κρατικά νοσοκομεία ενώ οι ιδιωτικοί φορείς που έχουν αναλάβει το έργο δεν υποχρεούνται από τη νομοθεσία να ανακοινώνουν τους ελέγχους έτσι ώστε οι ασθενείς που επισκέπτονται τα κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση του νοσοκομείου.

Μειωμένα έως 45% είναι τα κονδύλια για τη συντήρηση των μηχανημάτων των κρατικών νοσοκομείων

Σε μεγάλο ασθενή  εξελίσσεται η υπόθεση  συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού των κρατικών νοσοκομείων καθώς οι δαπάνες μειώθηκαν έως 45% από το 2010 μέχρι σήμερα.
Μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ το 2010 υποχρεώθηκε να εντάξει στον προϋπολογισμό μικρότερη δαπάνη που διαμορφώθηκε σε 570.000 ευρώ το 2013, φέτος οι δαπάνες για τον ίδιο σκοπό υποχώρησαν στις 400.000 ευρώ.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου μας πληροφόρησε ότι ο ιατρικός εξοπλισμός συντηρείται κανονικά και τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής ενώ μας ζήτησε να μην αναφέρουμε το όνομα διότι η δημοσιοποίηση των παραπάνω πληροφοριών απαιτούν την άδεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας .
Πρόσθεσε ότι η διοίκηση κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τη μείωση του κόστους.
Αξίζει να σημειωθεί πριν από το 2010 το κόστος ήταν πιο χαμηλό.
Συγκεκριμένα το 2007 έφθανε μόλις σε 490.000 ευρώ.
Η εξήγηση  που μας έδωσε η ίδια πηγή  ήταν ότι ο σημερινός μηχανολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που υπήρχε στη δεκαετία του 2000.
Όπως όλα δείχνουν η συντήρηση επαφίεται στον πατριωτισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τον έλεγχο της συντήρησης των μηχανημάτων.
Το bankingnews.gr έχοντας ως εργαλείο τη Διαύγεια αναζήτησε  τις δαπάνες των κρατικών νοσοκομείων για τη συντήρηση των μηχανημάτων.
Μετά από πολύωρη έρευνα δεν βρήκε αντίστοιχες ανακοινώσεις για το 2014.
Η καθιέρωση με νόμο η ανάρτηση όλων των δαπανών που κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες στη ιστοσελίδα Διαύγεια δίνει μια σημαντική δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ανησυχούν όταν δεν εμφανίζονται ανάλογες ανακοινώσεις.


(πρώτη ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2014, 08:13)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης