Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έλαστρον: Αύξηση του κύκλου εργασιών στα 38,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014

Έλαστρον: Αύξηση του κύκλου εργασιών στα 38,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014
Μετά φόρων κατέγραψε ζημιές ύψους 2,4 εκατ. ευρώ
Σε ζημιές ύψους 2,4 εκατ. ευρώδιαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα μετά φόρων για την ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ στο 9μηνο του 2014, ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο στα 38,2 εκατ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το εννεάμηνο χρήσης ολοκληρώθηκε δίχως σημαντικές διαφοροποιήσεις για τον χαλυβουργικό τομέα του Ομίλου με την ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων να κινείται για πρώτη φόρα φέτος σε θετικά επίπεδα ύστερα από το ξέσπασμα της κρίσης. Στο διάστημα αυτό το επίπεδο δραστηριότητας του Ομίλου σημείωσε ανάκαμψη, με τα έργα υποδομών, την βιομηχανία και τις κατασκευές να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης των εργασιών του. Η κάμψη που παρατηρήθηκε στις τιμές των πρώτων υλών διεθνώς έως και τα μέσα του 2ου τριμήνου, αντιστάθμισε ως ένα βαθμό την βελτίωση του επιπέδου δραστηριότητας, ενώ σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς χάλυβα, με τον οξύ ανταγωνισμό, και την υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, συμπίεσε περαιτέρω τις τιμές διάθεσης των προϊόντων εντός των συνόρων.
Στον ενεργειακό τομέα του Ομίλου, η έκτακτη μείωση αξίας της πωληθείσας για το 2013 ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η καθιέρωση νέων μειωμένων τιμών πώλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014, αντέστρεψε πλήρως τα κερδοφόρα αποτελέσματα του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, δημιουργώντας ζημιές για το τρέχον εννεάμηνο της χρήσης. Σε αντιδιαστολή, η ρευστότητα του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά μέσω της μείωσης του διαστήματος είσπραξης των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων, δίχως ωστόσο να έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Όσον αφορά στο νεοσύστατο αγροτικό τομέα του Ομίλου, η θυγατρική εταιρία ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ στην Ξάνθη ξεκίνησε εμπορική δραστηριότητα στις αρχές του 2ου τριμήνου της χρήσης, ενισχύοντας τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και επιτυγχάνοντας ήδη σημαντική διείσδυση στην ελληνική αγορά μέσω της σταθερής παραγωγής και προσφοράς συγκεκριμένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Τα ανωτέρω διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο και ανήλθε σε € 38,2 εκ. έναντι € 37,9 εκ., ενώ το μικτό κέρδος βελτιώθηκε και ως απόλυτο μέγεθος αλλά και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και ανήλθε σε € 3,8 εκ. ή 10,0% επί των πωλήσεων, έναντι € 3,7 εκ. ή 9,8% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη € 0,9 εκ., έναντι κερδών € 1,6 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 2,2 εκ. έναντι ζημιών € 1,8 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 2,4 εκ.
Ανάκαμψη σημείωσαν τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας στο εννεάμηνο της χρήσης. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 36,5 εκ. έναντι € 36,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 3,0 εκ. ή 8,1% επί των πωλήσεων έναντι € 2,8 εκ. ή 7,8 % επί των πωλήσεων το 2013. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη € 0,6 εκ. έναντι κερδών € 0,8 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους παρουσίασαν βελτίωση και ανήλθαν σε ζημιές € 1,1 εκ. έναντι ζημιών € 1,4 εκ. το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους βελτιώθηκαν εξίσου, με τις ζημιές να περιορίζονται σε € 1,2 εκ. έναντι € 1,7 εκ. πέρυσι.
Για το σύνολο του έτους στόχος παραμένει η διατήρηση και περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του χαλυβουργικού τομέα, μέσω διεύρυνσης της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της αύξησης του ποσοστού των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, η προσφάτως αποκληρωθείσα ανέγερση νέου αποθηκευτικού και βιομηχανικού χώρου της μητρικής εταιρίας στην περιοχή του Ασπροπύργου αναμένεται να συμβάλει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, μέσω της συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων και της βελτιστοποίησης του συστήματος εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρίας. Όσον αφορά στον αγροτικό τομέα του ομίλου, η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων αποτελούν στόχους, τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης