Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Το κράτος καθορίζει κατά 70% την τιμή ρεύματος

tags :
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Το κράτος καθορίζει κατά 70% την τιμή ρεύματος
Η τελική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σε ποσοστό 70% από το κράτος
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θεωρείται «φιλέτο» για την πλειονότητα της κοινωνίας και ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία η οποία πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κοζάνη επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης του 66% του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). 
Η ιδιωτικοποίηση ή μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρέπει να έχει ως κριτήριο την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται έναντι της βιομηχανίας των επιχειρήσεων και των οικιακών καταναλωτών.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας παραθέτει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η τιμολογιακή πολιτική δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση αυτή που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.
Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία ζητούν από τη βιομηχανία να πληρώνει από 30 ευρώ έως 46 ευρώ τη MWh.
Η Βουλγαρία είναι σε θέση να δίνει τιμολόγιο στα επίπεδα των 46 ευρώ ανα Mwh.
Η ΔΕΗ με τη σημερινή της μορφή τιμολογεί την υψηλή τάση στα 77 ευρώ την MWh και το κόστος της μέσης τάσης διαμορφώνεται στα 104,4 ευρώ την MWh. 
Τα τιμολόγια αυξήθηκαν έως 50% από το 2005 μέχρι σήμερα.
Ανάλογη πορεία είχαν και τα οικιακά τιμολόγια από το 2009 μέχρι σήμερα.
Η διοίκηση της ΔΕΗ κατάφερε να δώσει στη βιομηχανία φθηνότερο τιμολόγιο μέσω εκπτώσεων που έφθαναν στο 20% με κριτήριο τις ετήσιες καταναλώσεις.
Στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα αποφασισθεί η παράταση των εκπτώσεων για τη βιομηχανία ενώ στο ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση θα δημιουργηθεί ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία της βιομηχανίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη μείωση της παραγωγής.
Η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς δηλαδή του ΑΔΜΗΕ δεν φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Η πώληση θα φέρει κάποια έσοδα στο κράτος χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η προσφορά ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Το 70% της τελικής τιμής του ρεύματος οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης.
Οι ειδικοί της αγοράς ενέργειας λένε ότι η τελική τιμή του προϊόντος δηλαδή του ρεύματος διαμορφώνεται σε ποσοστό 30% από την αγορά και το υπόλοιπο 70% προσδιορίζεται από την πολιτική που αποφασίζει η κυβέρνηση.
Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ κα Ράνια Αικατερινάρη δίνει το στίγμα της επιχείρησης αλλά και τις προοπτικές της μιλώντας στο bankingnews.gr.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για τη ΔΕΗ είναι σημαντικό η αγορά να μετεξελιχθεί γρήγορα σε μία νέα, εύρυθμα λειτουργούσα αγορά, πλήρως συμβατή με το "Target Model", με εύλογη ανταμοιβή όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από μηχανισμούς αγοράς, με λιγότερες ρυθμιστικές αβεβαιότητες και παρεμβάσεις, προσφέροντας το σταθερό εκείνο περιβάλλον που απαιτείται για τον σχεδιασμό της μελλοντικής λειτουργίας, ανάπτυξης και οικονομικής απόδοσης κάθε μεγάλης εταιρείας που αποτελεί πυλώνα στήριξης της οικονομίας.»
Τα μεγέθη της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να εγγυηθούν το μέλλον της επιχείρησης.
Ωστόσο απαιτείται μικρότερες έως καθόλου παρεμβάσεις από το κράτος έτσι ώστε η τελική τιμή του ρεύματος να διαμορφώνεται από την αγορά.
Η ΔΕΗ σε αριθμούς
Με κύκλο εργασιών 6 δισ ευρώ και σύνολο παγίων 15,8 δισ ευρώ το 2013, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος πάροχος για περίπου 7,4 εκατομμύρια πελάτες.
Κατέχει, επίσης, ηγετική θέση στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διαθέτει μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με εγκατεστημένη ισχύ 12,9GW κατέχει περίπου το 65% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 62% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία τα δίκτυα διανομής (Χαμηλής και Μέσης Τάσης συνολικού μήκους 233.000 χλμ. και Υψηλής Τάσης μήκους 949 χλμ), ενώ η 100% θυγατρική της, ΑΔΜΗΕ Α.Ε., έχει στην κατοχή της το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 11.212 χλμ.
Πάντως αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι τα «φέσια» ύψους 2 δισ ευρώ της ΔΕΗ και προέρχονται από στο σύνολο των καταναλωτών.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η μη είναι προνόμιο της πολιτικής αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολιτικοί είναι ότι η ενέργεια είναι ένα προσφερόμενο προϊόν με σκληρό ανταγωνισμό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης