Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς πτώχευσε η Αγνό – Το λουκέτο της γαλακτοβιομηχανίας και ο ρόλος Κολιού

tags :
Πώς πτώχευσε η Αγνό – Το λουκέτο της γαλακτοβιομηχανίας και ο ρόλος Κολιού
.
Λουκέτο και επίσημα έβαλε η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση, ενώ πάνω από 370 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.
Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η άλλοτε υγιής γαλακτοβιομηχανία, έφτασε στην απαξίωση λόγω Κολιού, ο οποίος και την εξαγόρασε το 2003.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τον Ιούνιο του 2003 η Κολιός εξαγόρασε την Αγνό Α.Ε. απαλλαγμένη χρεών. Η οικονομική της κατάσταση ήταν καλή (απουσία χρεών, αναγνωρισιμότητα του Σήματος και υποστήριξη εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού).
Στην πορεία των ετών υπό τη Διοίκηση της Κολιός η οικονομική της κατάσταση χειροτέρευσε.
Από τον Αύγουστο του 2012 η Αγνό άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της.
Στην αίτηση που υπέβαλε για υπαγωγή στο άρθρο 99 η Αγνό επικαλούνταν έλλειψη ρευστότητας, συνεπεία της οποία αδυνατούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η Αγνό είχε παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα από τις 10/03/2013.
Η εκ μέρους της Αγνό μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών της οφείλεται στο γεγονός ότι είχε περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία αντιμετώπισής τους, δηλαδή σε κατάσταση παύσεως πληρωμών.
Όσες καταβολές έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2012 ήταν μεθοδευμένες εκ μέρους της διοίκησης της Αγνό.
Δεν αποδείχθηκε ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν σε εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων ήταν πράγματι χρήματα προερχόμενα από τα ταμεία της ΑΓΝΟ, αφού, όπως αποδείχθηκε, η οικονομική διαχείριση της Αγνό και της Κολιός ήταν κοινή σε σημείο που να μην είναι σαφές με τίνος χρήματα γίνονταν οι όποιες καταβολές.
Οι καταβολές προς την Κολιός που επικαλείται η Αγνό, δεν αποδείχθηκε ότι έγιναν με χρήματα της Αγνό, καθώς η Αγνό δεν είχε καμία ρευστότητα ήδη το Δεκέμβριο του 2012.
Μεταξύ της Αγνό και της Κολιός υφίσταται μία ιδιότυπη σχέση εξάρτησης με την Αγνό να οφείλει στην Κολιός περισσότερα από 10 εκατ., που είχε φτάσει μέχρι 13,5 εκατ.
Το ποσό αυτό μεταβαλλόταν με διάφορες εκατέρωθεν καταβολές και συμψηφισμούς που γίνονταν άτυπα και χωρίς διαφάνεια, με μόνο συμβαλλόμενο και για τις δύο εταιρείες το Νικόλαο Κολιό.
Δεν προέκυψε καμία απόδειξη για την πραγματική αιτία της οφειλής της ΑΓΝΟ προς την Κολιός.
Οι μεταβιβάσεις της Αγνό προς την Κολιός (οχήματα και χρήση σήματος) πρέπει να ελεγχθούν στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας ως εικονικές.
Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Διοίκηση της Κολιός και της Αγνό ήταν κοινή, όπως κοινή ήταν και η οικονομική διαχείριση, κατά τρόπο που να είναι αδύνατος ο διαχωρισμός των εταιρικών περιουσιών, καθώς οι συναλλαγές των εταιρειών ήταν εντελώς αδιαφανείς και γίνονται με μόνο συμβαλλόμενο μεταξύ των εταιρειών των ίδιο το Ν. Κολιό.

Η σύλληψη του Κολιού

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο επιχειρηματίας Νίκος Κολιός, ιδιοκτήτης των γαλακτοβιομηχανιών Αγνό και Κολιός, συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ (ξεπερνούν τα 3 εκατ ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2013 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για το ίδιο λόγο καθώς οι οφειλές του προς το ΙΚΑ ήταν ύψους 1,98 εκατ. ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο, εναντίον του επιχειρηματία, είχαν προσφύγει τέσσερις κτηνοτρόφοι για ανείσπρακτη οφειλή, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για τέσσερις παραγωγούς που εγκαλούσαν τον Νίκο Κολιό, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας, την οποία επικαλείτο η ΑΓΝΟ προκειμένου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ήταν εικονική.
Ανάλογες μηνύσεις κατά του επιχειρηματία έχουν καταθέσει και οι εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.
Σήμερα, τα χρέη της Αγνό ανέρχονται σε 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. σε τράπεζες, 14 εκατ. ευρώ στην μητρική «Κολιός» και τα υπόλοιπα σε γαλακτοπαραγωγούς, εργαζόμενους κ.ά.,
Η Αγνό Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950 στη Θεσσαλονίκη ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Αγνό αποτελούσε πρωτοπόρο εταιρεία του χώρου, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα υπαγωγής της Αγνό στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Το έργοστάσιο της ΑΓΝΟ στην Θεσσαλονίκη έβαλε λουκέτο από τον Μάρτιο του 2013.
Η Αγνό, που συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της, είχε μερίδιο στην αγορά μικρότερο από 2%, και αποκτήθηκε από την Κολιός μετά από διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης