Επιχειρήσεις

O πόλεμος της διαφήμισης στο επιχειρείν - Εκατέρωθεν προσφυγές για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού

O πόλεμος της διαφήμισης στο επιχειρείν - Εκατέρωθεν προσφυγές για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού
Δεκάδες είναι οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνίας με αιχμή του δόρατος τη συνδρομητική τηλεόραση
Δεν είναι μόνο ο πόλεμος των προσφορών στον οποίο έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες - ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες - αλλά και αυτός της διαφήμισης, που δεν επικεντρώνεται μόνο στα δικά τους προϊόντα αλλά και σε αυτά των ανταγωνιστών τους.
Και επειδή όλοι στον επιχειρηματικό κλάδο γνωρίζουν ότι η διαφήμιση είναι αυτή που ασκεί καθοριστικό ρόλο στην τελική προτίμηση του καταναλωτή, μπαράζ προσφυγών κατατίθενται καθημερινά στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) από πολλές εταιρείες, οι οποίες καταγγέλλουν τις ανταγωνίστριές τους για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) είναι μία ανεξάρτητη εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σκοπό έχει την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στην εμπορική επικοινωνία.
Το ΣΕΕ διαθέτει δύο Επιτροπές, (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να κρίνουν - αυτεπάγγελτα ή μετά από επώνυμη καταγγελία - τη συμμόρφωση των εταιρειών στους κανόνες της διαφήμισης και την άμεση συμμόρφωση τους.
Στην αντίθετη περίπτωση το Συμβούλιο επιβάλλει πρόστιμα.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσφυγή της γαλακτοβιομηχανίας Friesland κατά της Δέλτα με αφορμή τη διαφήμιση της τελευταίας για το «γάλα ημέρας».
Η προσφυγή κατατέθηκε από τη Friesland για τη φράση που χρησιμοποιεί η Δέλτα "το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί θερμική διαδικασία και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, φέρει την ένδειξη «γάλα ημέρας»".
Η προσφυγή της Friesland αφορά στο κατά πόσο για τον υπολογισμό της διάρκειας συντήρησης του γάλακτος προσμετράται ή όχι και η ημέρα παστερίωσής του, παράμετρος που διαφοροποιεί ουσιωδώς τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην διαφημιστική καμπάνια της Δέλτα.
Η Επιτροπή δεν έχει βγάλει απόφαση αφού πρόκειται για μία νέα κατηγορία προϊόντος, ενώ έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες αρχές.
Eπίσης στο Συμβούλιο προσέφυγε η εταιρεία Tottis Foods κατά της Chipita, για τη διαφήμιση του κρουασάν Molto που παράγει η δεύτερη.
Αιτία η επίμαχη φράση «το Molto είναι καλό για εμάς», όπου το Συμβούλιο έκρινε ότι παραπλανά το καταναλωτικό κοινό και ζητήσε τη συμμόρφωση της Chipita εντός 3 ημερών.
Δεκάδες είναι όμως και οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τη συνδρομητική τηλεόραση και βασικούς πρωταγωνιστές τον ΟΤΕ και την Forthnet.
Mεγάλη είναι και η μάχη που έχει δοθεί μεταξύ των δύο γνωστών "αντιπάλων", της Elbisco (Αλλατίνη) και της εταιρείας Παπαδοπούλου, με αφορμή τα μπισκότα πτι μπερ και το κατά πόσο η δεύτερη, είναι η μόνη βιομηχανία στη χώρα που εδώ και 60 χρόνια παράγει μπισκότα με αυτή την ονομασία, όπως ισχυρίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης