Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βόμβα στο ελληνικό επιχειρείν – Η κυβέρνηση «καταργεί» ΑΕ και ΕΠΕ

tags :
Βόμβα στο ελληνικό επιχειρείν – Η κυβέρνηση «καταργεί» ΑΕ και ΕΠΕ
Kανένας εν δυνάμει μέτοχος δεν θα επιδιώξει να εξαγοράσει ποσοστό ή μετοχές μιας επιχείρησης
Την «κατάργηση» των ΑΕ και ΕΠΕ φέρνει το άρθρο 31 του νόμου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που προβλέπει την "αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ευθύνη", για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία εταίρων ή μετόχων με ποσοστό τουλάχιστον 10% (εξαιρούνται οι εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις), που ψήφισε πριν από μία εβδομάδα η Βουλή.
Πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά, νομοθεσία κράτους μέλους θεσμοθετεί την ευθύνη μικρομετόχου στις οφειλές που μπορεί να έχει μια επιχείρηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία πέρασε στα ψιλά στις προηγούμενες ημέρες εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Και αυτό γιατί, κανένας εν δυνάμει μέτοχος δεν θα επιδιώξει να εξαγοράσει ποσοστό ή μετοχές μιας επιχείρησης γνωρίζοντας ότι μπορεί στο μέλλον να βρεθεί υπόλογος στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα δικαστήρια.
Το μέτρο, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς έχει μπει για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, ενώ δημιουργεί μεγάλη ασφυξία σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, και μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα μέσω διάθεσης μέρους του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα όμως έκπληξη έχει προκαλέσει και η απουσία αντίλογου από τους φορείς της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε επαναπαυθεί στις δηλώσεις Λαφαζάνης ότι θα αποσύρει το επίμαχο άρθρο και δεν μπήκε στην διαδικασία να διαβάσει το ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο η αλληλέγγυα ευθύνη μετόχων ή εταίρου, παραμένει.
Θέση για το θέμα δεν έχει πάρει ακόμη τουλάχιστον ούτε και ο ΣΕΒ, ούτε κανένας άλλος αρμόδιος φορέας του ελληνικού επιχειρείν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης