Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΓΕΚΑ: Ελαφρά αύξηση των καθαρών κερδών, αλλά μείωση των πωλήσεων το α' τρίμηνο του 2015

tags :
ΕΛΓΕΚΑ: Ελαφρά αύξηση των καθαρών κερδών, αλλά μείωση των πωλήσεων το α' τρίμηνο του 2015
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 0,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 57 εκατ. ευρώ
Ελαφρά αύξηση των καθαρών κερδών, αλλά μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η ΕΛΓΕΚΑ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν το α' τρίμηνο φέτος σε 0,4 εκατ. ευρώ έναντι του 0,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ έναντι των 69,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014, μειωμένος κατά 17,9%.
Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στη διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων που έλαβε χώρα μετά το α' τρίμηνο του 2014, στην αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου με στόχο την έμφαση σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς και στην πτώση της κατανάλωσης εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας που διανύει η χώρα.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 16,5% έναντι 13,2% το α' τρίμηνο του 2014, ενώ το περιθώριο EBITDA σε 6,2% έναντι 5,1%, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφωθούν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ έναντι 0,1 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, δραστηριοποιούμενος σε σημαντικό βαθμό στην εγχώρια αγορά, η οποία ταλανίστηκε από έντονο κλίμα αβεβαιότητας και κατά συνέπεια οικονομικής αστάθειας, κατάφερε να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα το ύψος της λειτουργικής κερδοφορίας του και να βελτιώσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους του.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παρά τις αντιξοότητες, ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής του αποτελεσματικότητας, στοχεύοντας:
1. στην περαιτέρω αναδιάταξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου στον κλάδο εμπορίας με επικέντρωση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και σε πιο κερδοφόρα κανάλια διανομής (π.χ. σημεία αυθόρμητης αγοράς),
2. στην αύξηση του κατεχόμενου μεριδίου αγοράς στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Logistics, επιβεβαιώνοντας την υφιστάμενη ηγετική θέση και
3. στη συνέχιση της γεωγραφικής επέκτασης των προϊόντων του κλάδου παραγωγής τροφίμων, αυξάνοντας τις πωλήσεις σε έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο κλάδο του ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη ομαλοποίηση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών αναμένεται να έχει άμεσες ευεργετικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση και σημαντική επίπτωση στα μεγέθη τόσο της μητρικής όσο και του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης