Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής φέρνουν τα capital controls

Ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής φέρνουν τα capital controls
Όταν μια επιχείρηση δεν έχει πρώτη ύλη και οι προμηθευτές απαιτούν πλέον μετρητά, πως θα γίνουν οι αγορές;
Ανατιμήσεις και ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής θα φέρουν τα Capital Controls τις επόμενες ημέρες.
Αυτό είπε στο www.bankingnews.gr επιχειρηματίας με έντονη παρουσία στον κλάδο τροφίμων, ο οποίος θεωρεί βέβαιο ότι η απουσία ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα αλλάξει άρδην το τοπίο της αγοράς.
Όταν μια επιχείρηση δεν έχει πρώτη ύλη και οι προμηθευτές απαιτούν πλέον μετρητά, πως θα γίνουν οι αγορές;
Ποιά τράπεζα όμως θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα αποστολής χρημάτων όταν δεν υπάρχει ρευστό.
Ο επιχειρηματίας μας ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία καθώς όπως είπε δεν έχει σημασία ποιος τα λέει αλλά τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα δεν έχει επάρκεια σε κρέας και η εσωτερική ζήτηση καλύπτεται με εισαγωγές. Είναι γνωστό ότι περισσότερα από 1 δισ ευρώ το χρόνο διατίθενται σε ευρωπαίους προμηθευτές κρεάτων. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις αφού το τραπεζικό σύστημα δουλεύει πλέον σε καθεστώς περιορισμού κεφαλαίων.
Οι ανατιμήσεις θα καταγραφούν με τις πρώτες ελλείψεις.
Όταν οι ποσότητες μειώνονται και η ζήτηση παραμένει η αμετάβλητη , η λιανική τιμή του προϊόντος θα κινηθεί ανοδικά χωρίς να αλλάξουν οι υπόλοιποι συντελεστές που διαμορφώνουν την τιμή του προϊόντος.
Ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Αρκετές εταιρείες με πολυάριθμο προσωπικό που φθάνουν σε μερικές χιλιάδες εργαζομένων δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν μισθούς.
Πάντως αρκετοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η έλλειψη ρευστότητας και στο ενδεχόμενο διατήρησή της θα οξύνει τα προβλήματα τα οποία στο τέλος θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους.
Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παπαδεράκης ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες πραγματοποίησαν ελέγχους στην αγοράς από τους οποίους δεν προέκυψε θέμα ελλείψεων και ανατιμήσεων σε προϊόντα.
Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι τα οποία προβλήματα προέκυψαν ήταν στον τομέα των καυσίμων καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χρησιμοποίησαν χρεωστική ή πιστωτική κάρα για την πληρωμή οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.
Η γενική γραμματεία καταναλωτή τόνισε ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και καταλήγει ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης