Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε κατάρρευση οι εισαγωγές από τρίτες χώρες λόγω capital controls - Σε οριακό σημείο και οι εισαγωγές από την Ε.Ε.

Σε κατάρρευση οι εισαγωγές από τρίτες χώρες λόγω capital controls - Σε οριακό σημείο και οι εισαγωγές από την Ε.Ε.
Τα προβλήματα παραμένουν και δημιουργούν οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις που έχουν κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά ή σε οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της χώρας
Εκατοντάδες κοντέινερ παραμένουν ακινητοποιημένα στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας των Capital Controls. Οι δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τους αντίστοιχους φόρους και δασμούς λόγω έλλειψη ρευστότητας. Ο δεύτερος και ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα
Η επόμενη διαδικασία είναι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει το φάκελο εισαγωγής του προϊόντος στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια ο φάκελος θα κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος που θα δώσει το τελικό ΟΚ για την έγκριση μετακίνησης των κεφαλαίων.
Η διαδικασία αυτή όμως στην πράξη δεν υλοποιείται.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών κ. Ανδρέας Βροντάκης είπε στο bankingnews.gr ότι το σύστημα εισαγωγών από τρίτες χώρες σχεδόν έχει καταρρεύσει.
Οι παραλήπτες των εμπορευμάτων και ειδικά γι’ αυτά που είναι στην κατηγορία των ευπαθών έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.
Ο κ. Βροντάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι η ζημιά για ένα κοντέινερ με μπανάνας ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
Ανάλογα ποσά ίσως και μεγαλύτερα χάνονται από άλλα είδη εισαγωγής που παραμένουν στα κοντέινερ.
Η ζημιά υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ η οποία να σημειωθεί θα είναι η χαριστική βολή για τους εμπόρους εισαγωγείς.
Τα προβλήματα παραμένουν και δημιουργούν οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις που έχουν κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά ή σε οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της χώρας.
Η αδυναμία εκτελωνισμού όπως και η ολική εξόφληση της παραγγελίας γίνεται «θηλιά» στους επιχειρηματίες.
Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι τα κόστη αυξάνονται για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν κοντέινερ. Το κόστος παραμονής μετά τις τρείς ημέρες αυξάνεται και διαφοροποιείται για κάθε ημέρα που περνά. Η εισαγωγική εταιρεία εκτός από τη αδυναμία να παραλάβει τα προϊόντα της από το λιμάνι την ίδια στιγμή χρεώνεται με οικονομική επιβάρυνση λόγω της καθυστέρησης της παραλαβής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών λέει ότι οι νέες αιτήσεις για εισαγωγής προϊόντων δεν υπάρχουν από τρίτες χώρες.
Το υπουργείο Οικονομικών όταν προχώρησε στην εφαρμογή της τραπεζικής αργίας άλλαξε και τον τρόπο πληρωμής των δασμών και των φόρων στα τελωνεία. Αρχικά δέχονταν σε ρευστό μόλις 300 ευρώ και τώρα αποδέχεται το ποσά μέχρι 500.000 ευρώ. Η επιλογή αυτή έγινε για των εκτελωνισμό των καυσίμων.
Ο κ. Βροντάκης τόνισε ότι η χώρα έχει επάρκεια καυσίμων αλλά ποιοι πρατηριούχοι έχουν τα αναγκαία κεφάλαια για τον εκτελωνισμό καυσίμων
Αυτό που άλλαξε άρδην μετά την τραπεζική αργία είναι οι απαιτήσεις για το ύψος των προκαταβολών για να προχωρήσει η παραγγελία. Από την αρχική απαίτηση του 35% ανήλθε στο 75% και 80% για να θωρηθεί έγκυρο το αίτημα εισαγωγής προϊόντων.
Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία των εισαγωγών στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις είχαν μεταφέρει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Δεν ήταν λίγες αυτές που είχαν επιλέξει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου με το οποίο μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τις προμηθευτές τους στην Ευρώπη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης