Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oι επιχειρήσεις παγιδεύτηκαν στην πολιτική αβεβαιότητα όπως το 2012 - Προ των πυλών η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα

Oι επιχειρήσεις παγιδεύτηκαν στην πολιτική αβεβαιότητα όπως το 2012 - Προ των πυλών η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα
H πολιτική αβεβαιότητα το 2012 που έφερε 65.000 λουκέτα
Με τοπίο κατεδάφισης θα μοιάζει η επιχειρηματικότητα τους επόμενους μήνες εξαιτίας της εφαρμογής των Capital Controls και από τις δυσμενείς επιπτώσεις αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.
Το επιτελείο του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που συγκεντρώνει στοιχεία για την ολοκλήρωση έρευνας του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι ανησυχητικά έως απογοητευτικά.
Τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν δείχνουν μια νέα κατάσταση πρωτόγνωρη και σχεδόν καταστροφική.
Οι πωλήσεις των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από ένα έως δέκα άτομα έχουν υποστεί καθίζηση που φθάνουν σχεδόν στο 90%.
Η καθοδική πορεία των πωλήσεων «αγγίζει» και τις μεγάλες επιχειρήσεις που εκτιμάται στο 60% τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα λουκέτα τους επόμενους μήνες. Η αρχική πρόβλεψη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ ήταν για 8.500 λουκέτα. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο από 8.5000 έως 42.500 άτομα αν οι επιχειρήσεις που κατεβάσουν ρολά απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα.
Όμως διατυπώνεται ο φόβος να ξεπεραστεί η αρχική πρόβλεψη εξαιτίας της εφαρμογής των Capital Controls που για πολλούς επιχειρηματίες ήταν η χαριστική βολή καθώς συνέβαλλε στη μείωση των εσόδων ενώ διατηρήθηκαν τα κόστη αμετάβλητα.
Η έλλειψη ρευστότητας νέκρωσε την καθημερινή είσπραξή των καταστημάτων. Το ταμείο στο τέλος της ημέρας ήταν μείων καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα. Οι εισπράξεις της ημέρας έφθαναν τα 20 ευρώ από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων.
Η επιχειρηματική κοινότητα σταμάτησε υποχρεωτικά τις πληρωμές αφού δεν είχε έσοδα αφήνοντας το χρόνο να δώσει απαντήσεις.
Το πιο εφιαλτικό σενάριο σύμφωνα με τους ερευνητές της ΓΣΕΒΕΕ είναι να επαναληφθεί το 2012. Το 2015 έχει πολλές ομοιότητες όπως είναι το κακό οικονομικό κλίμα και σε αυτό προστίθεται και το πολιτικό με την πρωτόγνωρη μείωση της κυβερνητικής βουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που ισοδυναμεί με ακυβερνησία. Το 2015 έχει αρκετές ομοιότητες με το 2012 και σε αυτό προστέθηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τα Capital Controls. Το 2012 έβαλαν λουκέτο 65.000.
Στην περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχο αποτέλεσμα η κρίση θα έχει χτυπήσει τις υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν όρθιες στα υφεσιακά χρόνια αναμένοντας κάνοντας θυσίες την ανάπτυξη. Θα πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν σε πρώτη προτεραιότητα τους την εξόφληση των υποχρεώσεων τους έναντι της εφορίας , των ασφαλιστικών Οργανισμών και της καταβολής των αποδοχών των υπαλλήλων.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κρίση πλησιάζει πλέον τις επιχειρήσεις που μέχρι τώρα έδειχναν ισχυρά αντισώματα στην κρίση. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατεβάσεις ρολά όταν χάσεις την επαφή με την αγορά. . Κλείνεις χωρίς να το καταλάβεις λένε επιχειρηματίες που έχτισαν με κόπο τις επιχειρήσεις τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης