Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αμφίβολα τα αποτελέσματα από τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ανακοίνωσε ο Νικολούδης

Αμφίβολα τα αποτελέσματα από τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων που ανακοίνωσε ο Νικολούδης
Τα μέτρα πάταξης κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα επιβαρύνουν τη νόμιμη διακίνηση τσιγάρων που θα γίνει πιο ακριβή
Με άσφαιρα πυρά βάλλει η κυβέρνηση κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για τη διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την εφαρμογή νέας ταινίας high –tech.
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ αποδεικνύουν ότι τα μέτρα Νικολούδη κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Το bankingnews απευθύνει ένα ερώτημα προς το υπουργό.
Τη νέα ταινία high – tech ποιος θα την πληρώσει;
Θα την επιβαρυνθεί η καπνοβιομηχανία η οποία στη συνέχεια θα τη ρίξει στην τσέπη του καπνιστή καταναλωτή;
Δηλαδή τα μέτρα πάταξης κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα επιβαρύνουν τη νόμιμη διακίνηση τσιγάρων που θα γίνει πιο ακριβή.
Είναι φανερό ότι σχέδιο θα αυξήσει τη μετακίνηση των νόμιμων καπνιστών στη λαθραία αγορά διότι το ένα πακέτο τσιγάρα θα κοστίζει περισσότερα από 4 ευρώ χάρη στη νέα ταινία high – tech.
Σύμφωνα με στελέχη της καπνοβιομηχανίας τα μέτρα πάταξης κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα πιάσει μόλις το 20% του λαθρεμπορίου ενώ το υπόλοιπο 80% θα μείνει στο απυρόβλητο.
Αυτό θα συμβαίνει διότι η παράνομη αγορά τσιγάρων έχει φτιάξει τα δικά της πακέτα τα επονομαζόμενα και «λευκά πακέτα» κοστίζουν από ενάμιση έως δύο ευρώ. Πρόκειται για εκατομμύρια πακέτα που διοχετεύονται μέσα από δικά της κανάλια.
Η ταινία high – tech θα πιάσει τα επώνυμα τσιγάρα που έρχονται από χώρες των Βαλκανίων ή και τρίτες χώρες. Δηλαδή κατασκευάζονται σε νόμιμα εργοστάσια και μία ποσότητα κινείται λαθραία και φθάνει στην Αθήνα.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή της ταινίας ταινία high – tech μπορεί να δημιουργηθεί από μία και μόνο εταιρεία.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει την υλοποίηση του διαγωνισμού όταν δεν θα υπάρχει δεύτερη προσφορά.
Τα προβλήματα δεν θα αναχαιτίσουν ούτε τη διακίνηση του χύμα καπνού από τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η συμβολαιακή γεωργία ειδικά στα καπνά έχει όρια όπως η παράνομή επεξεργασία καπνού έχει τους δικούς της κανόνες η μία παραγωγή δεν εμποδίζει την άλλη.
Τα σχέδια του υπουργού Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη θα είναι πενιχρά λένε άνθρωποι της αγοράς.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μπορούν να μειώσουν έως το 20% της αξίας της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ όταν η συνολική αξία της αγοράς ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ τα χρόνο σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.
Η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων προκλήθηκε από την υπέρμετρη φορολόγηση του καπνού. Από τις αρχές του 2010 που αυξάνονταν η φορολογία συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τη διακίνηση του λαθρεμπορίου.
Το 2008 που στην αγορά κυκλοφορούσε χρήμα, η φορολογία ήταν σε ανεκτά επίπεδα η διακίνηση λαθραίων σιγάρων ήταν μόλις στο 3% και σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 25%.
Ωστόσο τα έσοδα του κράτους δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά παρότι η φορολογία αυξήθηκε έως 35%.
Να σημειωθεί ότι κινούνται στην περιοχή των 3 δισ ευρώ εκεί δηλαδή που ήταν πριν εκδηλωθεί το κύμα φορολόγησης που το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η κατάρρευση του δικτύου διανομής
(περίπτερα) ενώ οι καπνιστές κινήθηκαν προς την λαθραία αγορά τσιγάρων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης