Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Euromedica: Διεύρυνση ζημιών και μείωση κύκλου εργασιών στο α' εξάμηνο του 2015

tags :
Euromedica: Διεύρυνση ζημιών και μείωση κύκλου εργασιών στο α' εξάμηνο του 2015
Οι ζημίες αυξήθηκαν στα 18,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014
Διεύρυνση ζημιών και μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2015 ο όμιλος Euromedica.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ζημίες στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ έναντι των 83,5 εκατ. ευρώ, ενώ προ των επιπτώσεων από το rebate και το clawback διαμορφώθηκε στο εξάμηνο του 2015 σε 82,4 εκατ. ευρώ έναντι 104,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μειωμένος κατά 21,1%.
Βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύκλου εργασιών είναι οι υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού που είχαν παρασχεθεί κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2014, ενισχύοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών της συγκρίσιμης περιόδου.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 21,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 14,3 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σημειώνεται ότι μη λαμβάνοντας υπόψη τις σχηματισθείσες προβλέψεις για rebate και clawback, τα EBITDA διαμορφώνονται στο α' εξάμηνο του 2015 σε κέρδη 15 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 31 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, μειωμένα κατά 51,5%.
Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6 εκατ. ευρώ από 16,6 εκατ. ευρώ, ενώ προ των προβλέψεων για το rebate και το clawback τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η πτώση στα μεικτά κέρδη, καθώς και η συρρίκνωση του μεικτού περιθωρίου οφείλονται επίσης, στη μείωση των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού σε σχέση με το εξάμηνο του 2014.
Στην ανακοίνωση της Euromedica σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2015 χαρακτηρίστηκε από τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, αναφορικά με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.
Η εν λόγω διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε, με την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την 15/7/2015 και την 14/8/2015, των συμφωνημένων μέτρων (προαπαιτούμενων) που οδήγησαν στην έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χορήγηση τριετούς οικονομικής βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η παρατεταμένη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε ως αποτέλεσμα την λήψη αποφάσεων για «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», εξέλιξη καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προβλέψεις των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών για την επόμενη περίοδο.
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, οι πολιτικές αναταραχές – αστάθεια σε χώρες από τις οποίες η εταιρεία αντλούσε τον κύριο όγκο ιατρικού τουρισμού καθώς και οι νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με το rebate και το clawback, επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2015.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των μονάδων υγείας του ομίλου συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ από την έναρξη λειτουργίας του, ήτοι το 2012, γεγονός που έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών και στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.
Ωστόσο, καθώς τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ οδήγησαν στην υιοθέτηση καταχρηστικών και μονομερών μέτρων (rebate & clawback) μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων (άρθρο 100 του Ν. 4172/2013) τα ανωτέρω δεν έχουν συνοδευτεί από ανάλογη μεταβολή των εσόδων και της ρευστότητας των εταιρειών του ομίλου.
Σημειώνεται ότι για τις ως άνω ρυθμίσεις τόσο ο όμιλος όσο και οι φορείς των ιδιωτικών κλινικών, έχουν προσφυγή από τον Δεκέμβριο του 2013 στο ΣτΕ.
Ωστόσο, στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της συντηρητικότητας κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων, έχουν διενεργηθεί προβλέψεις, για τις χρήσεις 2013, 2014 καθώς και για την περίοδο 01.01-30.06.2015, για την πιθανή επίδραση από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων συνολικών ποσών 106.595 ευρώ και 42.409 ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ομίλου επικεντρώνεται στην απρόσκοπτη εκτέλεση του επιχειρησιακού της πλάνου, παρά την επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς.
Ο όμιλος στοχεύει πρωταρχικά στη δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών και μίας βιώσιμης χρηματοοικονομικής δομής, με απώτερο σκοπό να συντρέξουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε συνθήκες αποπληρωμής των υποχρεώσεων και συνεπώς στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού.
Οι συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού συνεχίζονται ενώ παράλληλα διενεργούνται προσπάθειες για την είσπραξη των απαιτήσεων από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιπλέον, ο όμιλος συνεχίζει τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο για την διεύρυνση των διεθνών δραστηριοτήτων του όσο και για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και την διασύνδεση των μονάδων του ομίλου στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης