Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έλαστρον: Βελτίωση του κύκλου εργασιών στα 45 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2015 – Μείωση των ζημιών μετά φόρων στο 1,8 εκατ. ευρώ

tags :
Έλαστρον: Βελτίωση του κύκλου εργασιών στα 45 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2015 – Μείωση των ζημιών μετά φόρων στο 1,8 εκατ. ευρώ
Τα ΕΒΙΤDA ενισχύθηκαν σημαντικά στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι των 0,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014
Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Έλαστρον στο εννεάμηνο της χρήσης 2015, ενώ και οι ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 45 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015 έναντι των 38,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οι ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν στο 1,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014.
Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 5 εκατ. ευρώ ή 11,1% επί των πωλήσεων έναντι 3,8 εκατ. ευρώ ή 10% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ), σημειώνεται, αντιστράφηκαν πλήρως και διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) παρουσίασαν σημαντική άνοδο, στα 2,2 εκατ. ευρώ από 0,9 εκατ. ευρώ, ενώ βελτίωση καταγράφηκε και στα αποτελέσματα πριν από φόρους.
Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 18% και διαμορφώθηκε στα 42,9 εκατ. ευρώ έναντι 36,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 3,8 εκατ. ευρώ ή 8,9% επί των πωλήσεων, έναντι 3,0 εκατ. ευρώ ή 8,1% επί των πωλήσεων το 2014.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ήτοι σε ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ 27 Νοεμβρίου 2015.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου στο 3ο τρίμηνο του έτους, αλλά και στο σύνολο του εννεάμηνου αντανακλά την αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα, την επαναφορά της σταθερότητας στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πλήρη εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας του νεοσύστατου αγροτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, στον χαλυβουργικό τομέα, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρίας, καθώς και η περαιτέρω στόχευση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, άρχισε ήδη να αποτυπώνεται τόσο στην αύξηση της ποσότητας των εξαγωγών όσο και στην βελτίωση της συνεισφοράς αυτών στο συνολικό επίπεδο δραστηριότητας.
Η συνεχιζόμενη ωστόσο πτωτική πορεία των τιμών διεθνώς, ως επακόλουθο της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας σε συνδυασμό με την ανεκμετάλλευτη υπερπροσφορά χαλυβουργικών ειδών, επηρέασε αρνητικά τις τιμές πώλησης των προϊόντων χάλυβα του ομίλου και κατ’ επέκταση το ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών του.
Αντιθέτως στον ενεργειακό τομέα, η σταθεροποίηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η έλλειψη έκτακτων μέτρων συνετέλεσαν στην επιστροφή του κλάδου στην προσδοκώμενη κερδοφορία.
Τέλος στον αγροτικό τομέα του ομίλου, η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικής του δυναμικότητας καθώς και η πλήρης απορρόφηση των προϊόντων του, συνεισέφεραν στην δημιουργία θετικών αποτελεσμάτων από τον 2ο ήδη χρόνο παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
Όσον αφορά την στρατηγική του ομίλου για το υπόλοιπο του έτους, στόχος παραμένει η διατήρηση και βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης του χαλυβουργικού τομέα, μέσω της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στοχεύοντας στην περαιτέρω διείσδυση στις ανεπτυγμένες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ομίλου παραμένει προσηλωμένη στην βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, στην δανειακή απομόχλευση, καθώς και στην επωφελέστερη αξιοποίηση της υπάρχουσας ρευστότητας.
Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του 2ου σταδίου της επένδυσης που περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της υφιστάμενης μονάδας θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με την ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους.
Η προσδοκώμενη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας από τη νέα μονάδα αναμένεται να συμβάλλει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην σταδιακή είσοδο σε αγορές του εξωτερικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης