Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν «φωτιά» και καίνε τις αποτιμήσεις - Από τα παράθυρα πετιούνται οι μετοχές

tags :
Οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν «φωτιά» και καίνε τις αποτιμήσεις - Από τα παράθυρα πετιούνται οι μετοχές
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στις μαζικές ρευστοποιήσεις
Καζάνι που βράζει είναι το χρηματιστήριο με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται σαν να πετούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα χαρτιά από τα παράθυρα.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στις μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ και οι δηλώσεις για αποφυγή εκλογών ή απώλεια δεδηλωμένης κάνουν τους επενδυτές να μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που αγόρασαν μετοχές.
Χθες, η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως εάν ο Τσίπρας έχει χάσει τη δεδηλωμένη να το πει και να αποσυρθεί το ασφαλιστικό. Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε πως θα είναι ο απόλυτος πολιτικός παραλογισμός να στηθούν νέες κάλπες.
Τεχνικά η εικόνα της αγοράς είναι απελπιστική με τα παλαιότερα χαμηλά να απειλούνται ξεκάθαρα.
Ο τζίρος σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις αυξήθηκε σημαντικά, που σημαίνει ότι οι ρευστοποιήσεις έγιναν με όγκο και ίσως να ήταν και μεγαλύτερος αν υπήρχαν επενδυτές που έστω στα πολύ χαμηλά να αγόραζαν.
Οι τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον ξεκάθαρα για το αν μπορούν σε μερικά χρόνια να ανακάμψουν οι ισολογισμοί. Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής μιλώντας στο Bankingnews ανέφερε πως πρέπει η κυβέρνηση να δώσει επιτέλους το πράσινο φως για τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον περιορισμό των καταστημάτων των τραπεζών.
Όπως σημείωνε αν δεν μειωθούν περίπου στο 50% τα καταστήματα δεν πρόκειται να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Δεν μπορεί ανέφερε να γίνεται κοινωνική πολιτική με τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης, εννοώντας πως το προσωπικό πρέπει να μειωθεί.
Οι ξένοι θέλουν να βάλουν λεφτά και γνωρίζουν πως για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι τράπεζες θα συνεχίσουν να καίνε κεφάλαια, αλλά πρέπει τώρα να αρχίσουν κινήσεις ώστε να ετοιμάσουν τις τράπεζες της επόμενης δεκαετίας.
Οι ξένοι επίσης θέλουν πολιτική σταθερότητα και πλέον δεν το βλέπουν.
Περίμεναν πως θα μπορούσε να περάσει το ασφαλιστικό και να γίνει σύντομα η αξιολόγηση, αλλά ούτε και αυτό προχωρά.
Αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να δώσει ασφαλιστικό στους θεσμούς το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να περάσει από τη Βουλή.
Άρα μπαίνουμε σε νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.
Ό,τι χειρότερο δηλαδή για το χρηματιστήριο.
Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν από νωρίς ένα πολύ βαρύ σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να καταγράψει βαρύτατες απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και οι τραπεζικές μετοχές να καταγράψουν νέα ιστορικά χαμηλά.
Το θετικό της ημέρας ήταν πως κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπάθησαν να αντιδράσουν. Μέσα σε αυτές οι μετοχές των Folli Follie (φαίνεται πως πιάνουν τόπο οι καθημερινές αγορές του βασικού μετόχου), ΕΥΔΑΠ και Τιτάν που έκλεισαν με άνοδο.
Επίσης καλά πήγε η Jumbo που έκλεισε αμετάβλητη, και οι μετοχές των Grivalia, Aegean, Viohalco και Ελλάκτωρ που κατέγραψαν μικρές απώλειες.
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως μπορούν να διαφοροποιηθούν μετοχές με καλά θεμελιώδη που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης, αλλά σε περιβάλλον έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας, τα θεμελιώδη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης