Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το MEGA αγοράζει... χρόνο - Οι νέες άδειες θα κρίνουν τη στάση των βασικών μετόχων του Μεγάλου Καναλιού

Το  MEGA αγοράζει...  χρόνο -  Οι νέες άδειες θα κρίνουν τη στάση των βασικών μετόχων του Μεγάλου Καναλιού
Οι μέτοχοι είναι φανερό ότι δεν θέλουν να βάλουν εκατομμύρια στο  κανάλι αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες
Αγοράζουν χρόνο οι βασικοί μέτοχοι  του MEGA με την εξαγγελία της νέας γενικής συνέλευσης των μετόχων την Πέμπτη 7 Απριλίου, όπως να σημειωθεί είχε προαναγγελθεί από το bankingnews.
Οι μέτοχοι είναι  φανερό ότι δεν θέλουν να βάλουν εκατομμύρια στο κανάλι αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες.
Ποιος οι ποιοι μέτοχοι θα δώσουν 15 εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν αν ο τηλεοπτικός σταθμός θα λάβει πανελλαδική τηλεοπτική άδεια;
Το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος αποφάσισε τη σύγκληση εκτάκτου γενικής συνέλευσης με  θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών.
Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου  της εταιρείας, κ. Νiκολάου Πεφάνη, ανακοινώνοντας  ότι το διοικητικό συμβούλιο θα επιληφθεί του θέματος αυτού σε επικείμενη συνεδρίαση του.
Έτσι το Μεγάλο Κανάλι εκτός από τα οικονομικά προβλήματα δεν διαθέτει νόμιμο εκπρόσωπο δηλαδή διευθύνοντα σύμβουλο.
Η αναζήτηση του νέου προσώπου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο διορισμός από τους βασικούς μετόχους δεν είναι βέβαιο ότι θα του εξασφαλίσουν και την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.  
Όταν δεν υπάρχει νόμιμος εκπρόσωπος στην εταιρεία και με καταγραμμένη την  άρνηση των βασικών μετόχων να μη βάζουν χρήματα στην εταιρεία δεν είναι εύκολο να βρεις ικανό στέλεχος από την αγορά για να δώσει λύσεις.
Ποιός θα αποδεχθεί να αναλάβει ευθύνες για τα καθημερινά οικονομικά ζητήματα  όταν οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην αύξηση.
Η δημοσιότητα του θέματος όπως και οι χρήσιμες  πληροφορίες που αναφέρονταν στο ενημερωτικό  δελτίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση το τραπεζικό σύστημα το οποίο εμφανίζεται να μη τηρεί τους ρητούς όρους που είχε θέσει στην προηγούμενη  αύξηση.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι όνομα του Βαρδή  Βαρδινογιάννη δεν εμφανίζεται στο  επίσημο ενημερωτικό  δελτίο.
Στην περίπτωση που το μεγάλο  κανάλι  βαρέσει “κανόνι” το όνομα του Βαρδινογιάννη δεν υπάρχει πουθενά.  
Ως βασικοί  μέτοχοι εμφανίζονται ο κ. Φώτης Μπόμπολας μέσω της Πήγασος  Εκδοτική Α.Ε. με ποσοστό 32,73% και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε με  ποσοστό 22,11% και το υπόλοιπο 45% είναι το free float.
Ωστόσο ένα ποσοστό μικρότερου του 5% εμφανίζεται να ελέγχεται από Fund που κατέχουν ποσοστά έως 1%.
Η πρώτη γενική συνέλευση για να λάβει αποφάσεις χρειάζεται τη συμμετοχή των 75% των μετόχων, η δεύτερη το 50 % και η τρίτη με τη συμμετοχή του 33% των μετόχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που καταργεί τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για τις εισηγμένες εταιρείες. Επιπλέον έχει μία ρύθμιση η οποία επιτρέπει στις εισηγμένες να δώσουν στη δημοσιότητα σε τέσσερις μήνες αντί σε τρεις  μήνες που είναι σήμερα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015.  
Αν ψηφισθεί ο νόμος άμεσα η Τηλέτυπος μπορεί να εκδώσει τον ισολογισμό του 2015 στα τέλη Απριλίου.
Η προοπτική αυτή δίνει “σωσίβιο” στη  διοίκηση της Τηλέτυπος και κυρίως χρόνο αφού δεν θα χρειασθεί να εκδώσει νέο ενημερωτικό έντυπο που απαιτεί και την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η Τηλέτυπος θα χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας έχοντας ως βασικό κορμό τα αποτελέσματα του 2014.
Πάντως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια  της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το χρόνο που θα γίνει η δημοπρασία των αδειών τηλεοπτικής εμβέλειας.
Είναι εμφανές ότι όσο δεν ανοίγει η πολυπόθητη διαδικασία οι βασικοί μέτοχοι του MEGA δεν θα βάλουν χρήματα σε μια εταιρεία που δεν θα έχει τηλεοπτική  άδεια.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης