Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μετέωρο βήμα της Euromedica και ο μονόδρομος των τραπεζών

tags :
Το μετέωρο βήμα της Euromedica και ο μονόδρομος των τραπεζών
Τυχόν κατάρρευση της εταιρείας μπορεί να έχει σοβαρότατες παρενέργειες ακόμα και για την λειτουργία της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων
Στο αστρονομικό ποσό των 388 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα δάνεια του ομίλου Euromedica στο τέλος του 2015, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή τα έσοδα του ομίλου διαμορφώνονται στα 161 εκατ. ευρώ.
Η προοπτική της εταιρίας του ομίλου του κ. Θωμά Λιακουνάκου αποτελεί μείζον ερωτηματικό, καθώς η έκθεση των ορκωτών αναφέρει πρώτον ότι τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά και συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κ.Ν. 2190/20 για την Εταιρεία και για ορισμένες εταιρείες του ομίλου και δεύτερον πως το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά 357,6 εκατ. ευρώ και 433,0 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 293,3 εκατ. ευρώ και 249,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Υπό αυτά τα δεδομένα το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί ένας όμιλος και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας όπου η συντήρηση του εξοπλισμού και η ύπαρξη των αναγκαίων αναλωσίμων συνδέεται με το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται.
Είναι αξιοσημείωτο πως μόνο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ, οι σφραγισμένες επιταγές σε 2,4 εκατ. ευρώ, στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί 7,6 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 7,5 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα και ανεξάρτητα των όσων λέει η εταιρία περί προσπάθειας εξεύρεσης κεφαλαίων είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει λύση χωρίς την παρέμβαση των πιστωτριών τραπεζών.
Και αυτό όμως δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η Euromedica ανήκει στον ευρύτερο όμιλο της Axon, η οποία είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.
Συνολικά ο όμιλος Axon έχει τεράστια δανειακή έκθεση (σύνολο υποχρεώσεων 660 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 480 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικές υποχρεώσεις) για τα μεγέθη και τα περιουσιακά του στοιχεία, που η διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες είτε μέσω κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων είτε μέσω του άρθρου 99 είναι μονόδρομος.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα μεγέθη είναι τέτοια που τυχόν κατάρρευση της Euromedica μπορεί να έχει σοβαρότατες παρενέργειες ακόμα και για την λειτουργία της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης