Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι τιμές στόχους θα έδιναν οι αναλυτές αν κάλυπταν μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης – Μια ανάλυση για τον Καράτζη

Τι τιμές στόχους θα έδιναν οι αναλυτές αν κάλυπταν μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης – Μια ανάλυση για τον Καράτζη
Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα για το 2016 κέρδη 7,5 φορές και παίζει με P/BV 0,5 φορές
Η εμπορευσιμότητα αλλά και η αναζήτηση ξένων επενδυτών για την πραγματοποίηση τζίρου από τις χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν βάλει στην άκρη δεκάδες καλές εταιρείες.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν αξία επειδή δεν τις κοιτάνε τα τμήματα ανάλυσης και δεν τις προτείνουν στους επενδυτές γιατί δεν κάνουν μεγάλο όγκο.
Άλλωστε πως θα κάνουν όγκο αν δεν αγοράσουν κάποιοι;
Ζητήσαμε από αναλυτή (ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) να κάνει μία ανάλυση για κάποια από τις εταιρείες που θεωρεί υποτιμημένες.
Επέλεξε την Καράτζη και σας παρουσιάζουμε συνοπτικά την ανάλυσή του για τη μετοχή που δίνουν περιθώριο ανόδου άνω του 100%, με βάση τις συντηρητικές του εκτιμήσεις.
Η εταιρεία εισήχθη το 2000 με τιμή εισαγωγής 10,27 ευρώ.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στον τουρισμό και σχετικά πρόσφατα και στην ενέργεια.
Διαθέτει παρουσία σε τρεις τομείς αιχμής (συσκευασία αγροτικών προϊόντων, τουρισμός, ενέργεια), στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση.
Στον τομέα συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, οι τάσεις παραμένουν παγκοσμίως ανοδικές και ο όμιλος ξεκίνησε από το 2012, την επέκτασή του στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ απέκτησε την πλειοψηφία (80%) της θυγατρικής Croppy Solutions στην Ισπανία, μια πολλά υποσχόμενη αγορά.
Παράλληλα, ενίσχυσε την γερμανική του θυγατρική, μέσω νέας σημαντικής επένδυσης.
Στις αρχές του 2016 ξεκίνησε την λειτουργία της η θυγατρική στην Ιταλία και επίκειται και ίδρυση νέας θυγατρικής στο Κράσνονταρ της Ρωσίας.
Όσον αφορά στον ξενοδοχειακό τομέα, η Κρήτη αποτελεί έναν παραδοσιακά σταθερό τουριστικό προορισμό.
Οι προβλέψεις για αυξημένη τουριστική κίνηση και το 2016, κυρίως από Δυτική Ευρώπη, Τουρκία και Ισραήλ, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο.
Η επικείμενη επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας κινείται στην λογική της αύξησης των διαθέσιμων κλινών καθώς η πληρότητα της υφιστάμενης μονάδας κινείται σταθερά τα τελευταία χρόνια περί το 90%.
Επιπλέον, στα τέλη του 2012, αναβαθμίστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως η ξενοδοχειακή μονάδα.
Συνεπώς, με τα τωρινά δεδομένα, η κερδοφορία του κλάδου (1 -1,2 εκατ. ευρώ) εκτιμάται να παραμείνει σχετικά σταθερή.
Αναφορικά με τον κλάδο της ενέργειας, η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης και το ‘κούρεμα’ επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών σταθμών το 2013, αποτέλεσε αρνητική εξέλιξη, χωρίς να αποκλείονται και νέες περιορισμένης κλίμακας περικοπές.
Παρόλ' αυτά, η αποδοτικότητα της επένδυσης στον εν λόγω κλάδο παραμένει εξαιρετικά υψηλή (άνω του 8%).
Με τον όμιλο να έχει σε πλήρη λειτουργία 14,3 MW, η ετήσια καθαρή κερδοφορία εκτιμάται στα 2,3-2,6 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος το 2015 κατάφερε να αυξήσει οριακά τις συνολικές πωλήσεις, παρά τα μειωμένα έσοδα από τα φωτοβολταϊκά (-4%), καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα από τους άλλους δύο κλάδους.
Καταγράφηκε βελτίωση 5% στα EBITDA, λόγω ξενοδοχείου και φωτοβολταϊκών, με σταθερό το αντίστοιχο μέγεθος στον κλάδο συσκευασίας, λόγω της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (πολυαιθυλένιο).
Αντίθετα, τα κέρδη μετά φόρων κατέγραψαν μείωση 11% στα 5,7 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης του συντελεστή φορολογίας από 26% στο 29%, αλλά και λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας 858 χιλ. ευρώ, η οποία δεν θα υπάρχει το 2016.
Παρά τις συνεχείς επενδύσεις, οι υψηλότατες λειτουργικές ροές αναμένεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή μόχλευση (0,17 φορές).
Με τους ρυθμούς αυτούς, συνυπολογιζόμενων και των νέων επενδύσεων συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ (επιδοτούμενες κατά 25%) που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2017, ο όμιλος θα είναι σε περίπου δύο χρόνια ελεύθερος δανεισμού.
Με βάση εκτιμήσεις που έχουν γίνει ο όμιλος για το 2016 αναμένεται να εμφανίσει αύξηση πωλήσεων κατά 4-5% (περίπου 75-76 εκατ. ευρώ) και λειτουργικά μετά φόρων κέρδη περί τα 7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα υπάρχει και η αναβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση των 858 χιλ. ευρώ.
Προσεγγίζοντας εναλλακτικά τον όμιλο με την μέθοδο αποτίμησης του συνόλου των μερών (sum of the parts valuation), διαπιστώνεται ξεκάθαρα η ελκυστικότητά του.
Με βάση τις αγοραίες τιμές στα ακίνητα, μόνο το ξενοδοχείο, μαζί με την έκταση των 130 στρεμμάτων στην νότια Κρήτη, έχουν μία εκτιμώμενη αξία κοντά στα 70-75 εκατ. ευρώ (στα βιβλία 46 εκατ.).
Υποθέτουμε επίσης ότι τα 14 MW φωτοβολταϊκά αποτιμώνται με τα τωρινά δεδομένα στα 25-28 εκατ. και φτάνουμε περίπου σε ένα σύνολο της τάξης των 95-100 εκατ. (7 ευρώ/μετοχή).
Αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό των 16,8 εκατ. ευρώ, καταλήγουμε στα 80 εκατ. ευρώ (5,8 ευρώ/μετοχή), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται βέβαια το βασικό αντικείμενο του ομίλου, η συσκευασία αγροτικών προϊόντων.
Δηλαδή έχουμε ήδη μια εξαιρετικά μεγάλη απόκλιση, σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και παίρνουμε δωρεάν τα 3 εργοστάσια στην Ελλάδα, το 1 εργοστάσιο στην Γερμανία και τις θυγατρικές σε ΗΒ, Ιταλία και Ισπανία (στα 37,5 εκατ. ευρώ, η αξία τους στα βιβλία, ήτοι περίπου 2,6 ευρώ/μετοχή).
Συνολικά δηλαδή, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, έχουμε μία συνολική εσωτερική αξία της τάξης των 8,4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή ένας εξαιρετικά κερδοφόρος υγιής εξαγωγικός όμιλος διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 57%.
Συνοψίζοντας, με κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ (τιμές 15/4/2016), αγοράζουμε μία αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, κορυφαία στο αντικείμενό της παγκοσμίως, με πολύ καλές προοπτικές κερδοφορίας, υγιέστατη χρηματοοικονομική διάρθρωση, με σημαντικής αξίας πάγια και καθαρή θέση 102 εκατ. (πραγματική καθαρή θέση 120-130 εκατ., λόγω χαμηλότερης αποτίμησης ακινήτων).
Η μετοχή είναι ελκυστικότατα αποτιμημένη, τόσο από πλευράς κερδοφορίας (Ρ/Ε 16 εκτ:7,5), όσο και σαν αξία (P/BV: 0,5).

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης