Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από τη Γέννηση έως τη Σταύρωση - Η ατέρμονη διαπραγμάτευση και οι επιπτώσεις στο χρηματιστήριο

tags :
Από τη Γέννηση έως τη Σταύρωση - Η ατέρμονη διαπραγμάτευση και οι επιπτώσεις στο χρηματιστήριο
Από την αισιοδοξία της Γέννησης στο μαρτύριο της Σταύρωσης – Το Χ.Α. ακόμα περιμένει την αξιολόγηση
Άλλη μία πολύμηνη διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και κρατά σε ομηρία το Χ.Α.
Η χρονιά ξεκίνησε με την προσδοκία της άμεσης υπογραφής της πρώτης αξιολόγησης και με τους αναλυτές να αναμένουν μία εξαιρετική χρονιά για το Χ.Α. και να δίνουν τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1.000 μονάδες.
Πράγματι, αν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί και δεν είχαν χαθεί άλλοι τέσσερις πολύτιμοι μήνες για την οικονομία, το Χ.Α. θα μπορούσε να ήταν σε καλύτερα επίπεδα και φυσικά τα μέτρα που θα είχαν ληφθεί τότε θα ήταν ηπιότερα συγκριτικά από αυτά που ακούγονται σήμερα.
Η οικονομία θα είχε βρει (με πολλούς αστερίσκους) το δρόμο της, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπνεύσουν και γενικότερα ίσως είχαν προχωρήσει περισσότερα πράγματα όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις.
Όμως τέσσερις μήνες μετά είμαστε στο απόλυτο μηδέν.
Η χώρα οδηγείται ξανά στα βράχια, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται, μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν ή ακυρώνονται γιατί κάποιοι «πονάνε» ή βάζουν εμπόδια.
Οι επενδυτές στην αρχή του χρόνου άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα και ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις.
Πολύ γρήγορα από τις 630 μονάδες που ήταν η αφετηρία της χρονιάς φτάσαμε στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου στη σημαντικότερη στήριξη, αυτή των 420 μονάδων.
Εκεί άρχισαν οι τοποθετήσεις και με καταλύτη πάλι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, άρχισε μία κούρσα ανόδου που έφερε το Χ.Α. και πάλι πάνω από τις 600 μονάδες.
Αν και σε όλη την πορεία φαινόταν ότι η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί, αλλά δεν αποφασίζει να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα μας βγάλουν μια και καλή από την κρίση, το Χ.Α. από τον Φεβρουάριο και μετά άρχισε, να πιστεύει στο κλείσιμο της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες από την αρχή του έτους και ο δείκτης να δει ξανά τις 600 μονάδες.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην εβδομάδα των Παθών, με το Χ.Α. να ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά και τους επενδυτές να συνειδητοποιούν για μία ακόμη φορά ότι μπλόκαραν οι διαπραγματεύσεις .
Μάλιστα ούτε Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να γίνει αλλά και πολιτική λύση είναι δύσκολο να δοθεί αν τα νούμερα δεν βγαίνουν, οπότε τα τεχνικά κλιμάκια έχουν και πάλι τον λόγο στις διαπραγματεύσεις.
Το ανησυχητικό είναι πως όταν η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και με το φόβο να μην πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι μάλλον θα κάνει ό,τι και πέρσι.
Θα υπογράψει το μνημόνιο και δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να είναι μεγαλύτερος από τον σημερινό.
Σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου), είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και θα φανεί τεχνικά πόσα μπορούν να αλλάξουν.
Αν δηλαδή οι πιέσεις θα συνεχιστούν και το Χ.Α. θα περάσει ξανά μέσα στο πτωτικό κανάλι, ή αν θα αλλάξει το κλίμα και η χθεσινή πτώση θα είναι απλά μια διόρθωση.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης