Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν οι θυγατρικές των πολυεθνικών Samsung και LG «ξεχνούν» να δημοσιεύσουν ισολογισμούς...

tags :
Όταν οι θυγατρικές των πολυεθνικών Samsung και LG «ξεχνούν» να δημοσιεύσουν ισολογισμούς...
Τα ερωτήματα από τα παλαιά στοιχεία
Καθεστώς τείνουν πλέον να γίνουν οι ζημίες και η απόλυτη αδιαφάνεια σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και συσκευών υψηλής τεχνολογίας γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Και αυτό διότι είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να δραστηριοποιείται επί χρόνια σε μια αγορά όχι μόνο χωρίς να κερδίζει τίποτα αλλά και να γράφει συνεχώς ζημίες ή ενώ είναι μέλη πολυεθνικών να μην δημοσιεύουν επί χρόνια ισολογισμό.
Αναζητήσαμε δύο εκ των κορυφαίων εισαγωγέων στην Ελλάδα της LG και της Samsung τα οικονομικά στοιχεία και δεν υπάρχουν ούτε στο ΦΕΚ ούτε στο ΓΕΜΗ τα οικονομικά στοιχεία του 2013 και του 2014 που θα έπρεπε να είχαν δημοσιευτεί.
Στην LG προκύπτει ότι το 2015 δημοσιεύτηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 και του 2012! Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η LG το 2012 έχει συσσωρευμένες ζημίες 9 εκ Ευρώ και καθαρή θέση μόλις 1 εκ Ευρώ επί μετοχικού κεφαλαίου 8 εκ Ευρώ ενώ το 2011 το μετοχικό κεφάλαιο ήταν αρνητικό κατά 2 εκ Ευρώ.
Και στις δύο περιπτώσεις συντρέχει υποχρέωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι έγινε. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος ελέγχει τι ακριβώς κάνουν αυτές οι εταιρίες στην Ελλάδα και αν εφαρμόζουν τη νομοθεσία επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές για τη συμμόρφωση στις διατάξεις λειτουργίας των ανωνύμων εταιριών στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι σχετικά με τη Samsung ουσιαστικά στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2012 όπου σταμάτησε η συνεργασία της πολυεθνικής με τον όμιλο Φουρλή ο οποίος είχε έως τότε την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα.
Μέχρι τότε η Φουρλής λειτουργούσε με περιθώριο μεικτού κέρδους της τάξεως του 20% και θεωρητικά η πολυεθνική δραστηριοποιήθηκε αυτόνομα στην Ελλάδα για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική. Συνέβη όμως αυτό όταν το 2012 που βρήκαμε ως τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό η Samsung δουλεύει με μεικτό περιθώριο της τάξεως του 17%. Βέβαια η εταιρία τη συγκεκριμένη χρήση δείχνει καθαρά κέρδη 4,3 εκ Ευρώ επί τζίρου 275 εκ Ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης