Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της ΑΓΕΤ για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων

Εκδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της ΑΓΕΤ για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων
Εντός των επόμενων ημερών η απόφαση των δικαστικών αρχών
Τη Δευτέρα 25 Απριλίου, συζητήθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) προσφυγή του ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE - ΑΓΕΤ» ενάντια στις αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για την ανάκληση των απολύσεων που έκανε η πολυεθνική στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», όταν αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία τους.
Στις 26/3/2013, η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας και την απόλυση των εργαζομένων του.
Μάλιστα υπέβαλλε αίτημα προς τον Υπουργό Εργασίας για την έγκριση σχεδίου ομαδικών απολύσεων 229 εργαζομένων.
Ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά, ζήτησε τη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, η Ολομέλεια του οποίου συνεδρίασε στις 24/4/2013 παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας και του σωματείου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με ψήφους πέντε έναντι ενός, να υποβάλει γνώμη προς τον Υπουργό Εργασίας περί μη έγκρισης του αιτήματος για την πραγματοποίηση των απολύσεων. Δύο ημέρες αργότερα, στις 26/4/2013, ο Υπουργός Εργασίας αφού έλαβε υπόψη την γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρίας.
Η απόφαση αυτή δεν εμπόδισε, ωστόσο, την εταιρία, να προχωρήσει στην σταδιακή υλοποίηση του αρχικού της σχεδίου, απολύοντας από τότε ανελλιπώς κάθε μήνα εργαζομένους της, προσπαθώντας απλά ο αριθμός των απολυμένων να μην υπερβαίνει το όριο πάνω από το οποίο οι απολύσεις θεωρούνται κατά νόμο ομαδικές.
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, επικαλούμενη ότι οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις ομαδικές απολύσεις που περιλαμβάνουν την διαδικασία έγκρισης ή μη έγκρισης αυτών από τον Υπουργό Εργασίας παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα προσκρούουν στην κοινοτική οδηγία 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις και στις διατάξεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελευθερίας εγκατάστασης και ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία και να υποβάλει προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν στη συμβατότητα των εθνικών διατάξεων με το κοινοτικό δίκαιο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης