Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοινοτική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για 3.000 εργαζόμενους μεγάλων αλυσίδων που έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα

tags :
Κοινοτική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για 3.000 εργαζόμενους μεγάλων αλυσίδων που έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα
Τα χρήματα εκταμιεύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους
Παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 1,5 χρόνο και χτες έμαθαν τα καλά νέα. Οι 543 εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ Λάρισα θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες το ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ για να βρουν καινούργια δουλειά ή να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση.
Τα χρήματα θα εκταμιευτούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση.
Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση.
Μέχρι σήμερα το Ταμείο έχει δώσει στην χώρα μας 30 εκατ. ευρώ για 3.000 πρώην εργαζόμενους σε μεγάλες αλυσίδες που έβαλαν λουκέτο λόγω της κρίσης, της μείωσης της κατανάλωσης ή και της κοκοδιαχείρισης ενδεχομένως.
Τα πρώτα χρήματα, ύψους 6,44 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 2014 στους απολυμένους της αλυσίδας καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουν να βρουν νέες θέσεις εργασίας.
Η αλυσίδα απασχολούσε 600 εργαζόμενους και έβαλε λουκέτο μετά την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη δραστική μείωση της παροχής επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης τον Ιούνιο του 2015 και ύστερα από δύο χρόνια, το Ταμείο προχώρησε στην εκταμίευση 6,09 εκατ. ευρώ για τους 508 απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart (πρώην Κατσέλης).
Το αιφνίδιο λουκέτο στην Nutriart μπήκε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η διοίκηση της εταιρείας υπέβαλλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Προσφάτως το Ταμείο ενέκρινε και κονδύλια ύψους 7,29 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά για τους 761 εργαζόμενους της Sprider Stores.
Η αλυσίδα του ομίλου Χατζηιωάννου έβαλε λουκέτο το 2013, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας με την διοίκηση να υποστηρίζει ότι βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών και τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για στημένη φωτιά στις αποθήκες της εταιρείας το 2012, με στόχο οι ιθύνοντες να εισπράξουν την αποζημίωση.
Η τελευταία προσπάθεια των ελληνικών αρχων για οικονομική ενίσχυση, αφορά τους εργαζομένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών, που προκάλεσε τριγμούς στην χώρα μας, καθώς ήταν η τελευταία εναπομείνασα ελληνική εταιρεία του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι πάντως της Ηλεκτρονικής θα περιμένουν αρκετούς μήνες, πριν δουν "χρήματα στα χέρια τους", με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τα μέσα του 2017.
Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής έχουν πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους (καθώς και δώρο Πάσχα), αλλά δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης