Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απανωτά τα χτυπήματα στην γαλακτοβιομηχανία - Ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας και φέτα made in Καναδά

tags :
Απανωτά τα χτυπήματα στην γαλακτοβιομηχανία - Ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας και φέτα made in Καναδά
Με απόφαση της Κομισιόν πλέον η Τσεχία θα μπορεί να παράγει προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»
Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, τόσο στο θέμα του γιαουρτιού όσο και της φέτας.
Με απόφαση της Κομισιόν πλέον η Τσεχία θα μπορεί να παράγει προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», αφού, όπως υποστηρίζει «ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής.
Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής». Για αυτό, αφού χορήγησε τη σχετική άδεια η Κομισιόν, υποχρεώνει στους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές». Επίσης στην απάντησή της η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο και για την παραγωγή γιαουρτιού από γάλα σκόνη.
Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ο οποίος και απήυθυνε την σχετική ερώτηση στις κοινοτικές αρχές επισημαίνει τα εξής: «Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η απραξία των Ελληνικών Αρχών όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε τη σχετική έγκριση αλλά και στο παρελθόν, αφού όπως προκύπτει από την Απάντηση της Κομισιόν «σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι».
Εκτός όμως από το ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας, ισχυρό πλήγμα δέχεται και ο κλάδος της φέτας, από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου CETA και TTIP, μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά.
Οι συμφωνίες καταργούν την προστασία προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ) και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μαζική παραγωγή λευκών τυριών - απομιμήσεων, υπό την ονομασία "φέτα" στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ν. Αφρική και σε άλλες χώρες.
Το «οχυρό» έπεσε, μετά την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ε.Ε. με τον Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς στην ουσία "παραδίδεται" η ελληνική φέτα, δεδομένου ότι η ονομασία, με κάποιους χαλαρούς περιορισμούς, παραμένει επί των συσκευασιών τυριών, που κυκλοφορούν στην καναδική αγορά, αλλά και μπορούν να εξάγονται ακόμα και στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με στελέχη του κτηνοτροφικού κλάδου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία και συρρίκνωση του κλάδου κατά 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης