Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο τρίγωνο των «Βερμούδων» κινούνται η επιχειρηματική κοινότητα, οι τράπεζες και η κυβέρνηση

Στο τρίγωνο των «Βερμούδων» κινούνται η επιχειρηματική κοινότητα, οι τράπεζες και η κυβέρνηση
Για «βόμβα» που δεν πρέπει να σκάσει λένε άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι όμως βάζουν στο «παιχνίδι» της σωτηρίας του ομίλου αρχικά την κυβέρνηση
«Σοκ και δέος» προκαλεί στην αγορά το ακραίο σενάριο για τον όμιλο «Μαρινόπουλος», ο οποίος πλέον συζητιέται ότι μπορεί να είναι η ελληνική Lehman Brothers ενώ στο ενδεχόμενον να επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο οι επιπτώσεις στην οικονομία θα οδυνηρές.
Έμπειρος στέλεχος του λιανεμπορίου, υποστηρίζει ότι η πρώτη αρνητική επίπτωση θα είναι στις θέσεις απασχόλησης.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα βρεθεί σε κίνδυνο θα φθάνει τους 70.000, καθώς υπολογίζει τις παράπλευσες απώλειες που θα προκληθούν από το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τροφοδοτούν τον όμιλο Μαρινόπουλο.
Ο ίδιος, χρησιμοποίησε τη φράση ούτε «ψύλλος στο κόρφο μας» και ελπίζει ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν.
Οι συνολικές οφειλές του ομίλου προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές ανέρχονται στο 1,7 δισ ευρώ.
Για «βόμβα» που δεν πρέπει να σκάσει λένε άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι όμως βάζουν στο «παιχνίδι» της σωτηρίας του ομίλου αρχικά την κυβέρνηση, όπως και τις τράπεζες.
Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή είπε στο bankingnews ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν σώσουν τις επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη και στη συνέχεια να έρθουν σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτούν εξολοκλήρου τη διάσωση μιας επιχείρησης. Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανά «κανόνια», τα οποία όμως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη των βασικών μετόχων.
Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Ιωάννης Δραγάτσης, διέταξε έρευνα η οποία είναι εστιασμένη σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που την τελευταία επταετία έλαβαν δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία μετέτρεψαν, εν μέρει ή στο σύνολο τους, σε εμβάσματα προς το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά δάνεια, με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν εξυπηρετούνται προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις τράπεζας.
Τα στοιχεία που ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας θα πρέπει ήδη να βρίσκονται στο γραφείο του, αν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα των πέντε ημερών από τις τράπεζες. Αναφέρεται πως οι οικονομικές συνθήκες τρομάζουν τους μετόχους εταιρειών που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, και οι οποίοι διστάζουν να βάλλουν τα δικά τους χρήματα, ενώ απαιτούν από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν σχεδόν το 100% της ρευστότητας που έχει ανάγκη η επιχείρηση, ή σε άλλη περίπτωση να γίνει " κούρεμα" των δανείων.
Ήδη στη αγορά συζητούν και τις καλές προσθέσεις της οικογένειας Παντελιάδη, που συνέδραμε με δικά της κεφάλαια για την ολοκλήρωση του deal με την αλυσίδα σουπερ μάρκετ «Βερόπουλος».
Ωστόσο, δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσαν οι εμπνευστές του σχεδίου, καθώς διαπιστώνεται ότι ο τζίρος της αλυσίδας δεν τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς όταν λειτούργησε ως αυτόνομη επιχείρηση.
Η απόκλιση του τζίρου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι αμφίβολο αν η αλυσίδα φέρει στο ενοποιημένο όμιλο Παντελιάδη τα ίδια μεγέθη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις.
Η φράση όμως που ακούγεται περισσότερο στην αγορά είναι ότι τα διαθέσιμα χρήματα που διαθέτουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, δεν φθάνουν να συντηρήσουν τις εταιρείες τους σε μία οικονομία που «ματώνει» συνεχώς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bangkingews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης