Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε κατάρρευση οδηγείται η Μαρινόπουλος - Πως «εξαφανίστηκαν» 54 εκατ. ευρώ

Σε κατάρρευση οδηγείται η Μαρινόπουλος - Πως «εξαφανίστηκαν» 54 εκατ. ευρώ
Ο κίνδυνος να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα λόγω έλλειψης προμηθειών και τα απίθανα φαινόμενα της εξαφάνισης 54 εκ Ευρώ υποχρεώσεων από τον ισολογισμό του 2014
Εντελώς αβέβαιο πρέπει να θεωρείται το μέλλον της Μαρινόπουλος η οποία οδηγήθηκε άρον άρον χθες στην υποβολή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 καθώς είχαν εκδοθεί σε βάρος της πολλές δεκάδες διαταγών πληρωμής ακόμα και από τράπεζες προκειμένου οι πάσης φύσεως πιστωτές να προλάβουν τα χειρότερα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων η έκδοση διαταγών πληρωμής από προμηθευτές της Μαρινόπουλος έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις ενώ χθες είχαμε φαινόμενα τύπου Βενεζουέλας με εισβολή προμηθευτών σε καταστήματα της εταιρίας όπου προέβαιναν σε κατασχέσεις. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε άρον άρον υποβολή αίτησης υπαγωγής στην πτωχευτική διαδικασία ώστε να σταματήσει το άγριο κυνηγητό από τους πιστωτές.
Η εταιρία επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους πιστωτές της αλλά κάποιοι το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα να μην δικαστεί καν ούτε η προσωρινή διαταγή και το δικαστήριο να αναβάλλει τη συζήτηση έως την Παρασκευή όπου αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη.
Ήδη εκατοντάδες πιστωτές της εταιρίας ετοιμάζουν να παρέμβουν στην συζήτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής έχοντας ως στόχο να μην εκδοθεί η διαταγή αυτή και να προσχωρήσουν σε κατασχέσεις. Σε περίπτωση που πετύχουν το στόχο τους είναι προφανές ότι η εταιρία δεν έχει επιστροφή.
Ακόμα όμως και αν υποτεθεί ότι κερδίζει την προσωρινή διαταγή έως την συζήτηση της αίτησης για ένταξη στην πτωχευτική διαδικασία το πρόβλημα που δημιουργείται εστιάζεται στη διασφάλιση της τροφοδοσίας των καταστημάτων ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ποιος προμηθευτής άραγε θα συνεχίσει να τροφοδοτεί μια εταιρία αν δεν πληρώνεται τοις μετρητοίς ή δεν έχει εξασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα χρήματά του.
Πέραν αυτού ποιος μπορεί να εμπιστευτεί την ιδιοκτησία της εταιρίας η οποία είχε ανακοινώσει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών 2012 αποκρύπτοντας ότι αυτό έγινε χωρίς η οικογένεια Μαρινόπουλου να καταβάλει κεφάλαια. Και αυτό η αύξηση κεφαλαίου που έγινε τότε ήταν 331 εκ Ευρώ με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τους Γάλλους και οι μετοχές που προέκυψαν μεταβιβάστηκαν σε εταιρίες συμφερόντων Μαρινόπουλου έναντι 1 Ευρώ!!! Επίσης η εταιρία και όχι οι μέτοχοι φορτώθηκαν χρέος με δύο ομολογιακά δάνεια προς την εταιρία συμφερόντων του ομίλου Carrefour τη Southmed Investments Limited η οποία ήταν μέτοχος πριν τη φυγή των Γάλλων με ποσοστό 1,55% και ότι
Δηλαδή έχουμε το φαινόμενο να αποκτάται ο έλεγχος της εταιρίας χωρίς χρήματα από το νέο μέτοχο αλλά και διατήρηση υποχρεώσεων προς τον εταίρο ο οποίος φαίνεται ότι είχε χρηματοδοτήσει με τεράστιου ύψους δάνεια !!! Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 αναφέρεται πως « η εταιρία προχώρησε σε αποαναγνώριση δανειακών υποχρεώσεων 54 εκ Ευρώ προς την εταιρία SOUTHMED INVSTMENTS LIMITED κατόπιν σχετικής οριστικής συμφωνίας των δύο μερών που αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμβατικά εντός του δεύτερου εξαμήνου». Αυτό έγινε κατά παρέκκλιση του ΔΛΠ ενώ η συνολική οφειλή αναφέρεται ότι είναι 104 εκ Ευρώ.
Η Μαρινόπουλος παραλείπει να αναφερθεί μέσω ποια διαδικασίας έγινε η … αποαναγνώριση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης