Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η στάση των προμηθευτών κρίνει το μέλλον της Μαρινόπουλος - Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα

Η στάση των προμηθευτών κρίνει το μέλλον της Μαρινόπουλος - Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα
Εγγυήσεις για τη συμμετοχή του στη διάσωση του Ομίλου Μαρινόπουλος ζητά ο Όμιλος Σκλαβενίτη
Η διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλου είναι το βασικό θέμα συσκέψεων που γίνονται καθημερινά από τα επιτελεία των τραπεζών τις δύο τελευταίες ημέρες.
Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, όπως και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη.
Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλου, που σκοπό έχει την προστασία των 13.000 θέσεων εργασίας, αλλά και να ανακοπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία από το ενδεχόμενο να ρίξει «κανόνι» η αλυσίδα, καθώς τα… θραύσματα θα κτυπήσουν τους περίπου 3000 προμηθευτές και στη συνέχεια θα απειλήσουν τουλάχιστον 60.000 θέσεις απασχόλησης.
Οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν... χείρα βοηθείας στη Μαρινόπουλος ανεξάρτητα αν έχουν άμεση έκθεση, διότι φοβούνται τις παρενέργειες στους προμηθευτές, οι οποίοι είναι πελάτες των τραπεζών.
Αν σπάσει ο «κρίκος» της Μαρινόπουλος στη αλυσίδα του λιανεμπορίου δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να πληγούν και οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.
Το σενάριο της διάσωσης έχει ως βασικό παίκτη τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά ζητά εγγυήσεις ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του νέου σχήματος, όπως θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
Τα πρώτα θέματα που συζητούνται είναι το «κούρεμα» οφειλών που θα συμφωνηθεί με τους προμηθευτές του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» των χρεών δεν θα ξεπερνά το 40% της συνολικής οφειλής.
Η προοπτική αυτή, όμως, δεν είναι η καλύτερη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις προμηθευτών που το ποσοστό του 40% θεωρείται αρκετά υψηλό έως απαγορευτικό.
Το παράδειγμα που αναφέρεται στις συσκέψεις των στελεχών είναι ότι η οφειλή των 10 εκατ. ευρώ να τη μειώσεις στα 6 εκατ. ευρώ είναι σημαντική απώλεια για τον προμηθευτή, ο οποίος πρέπει να καλύψει όλα τα έξοδα του με μικρότερα έσοδα.
Για τον προμηθευτή, όμως, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, καθώς σε άλλη περίπτωση θα χαθεί το σύνολο των απαιτήσεων.
Η προοπτική αυτή προεξοφλεί έναν συμβιβασμό από τους προμηθευτές καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.
Σύμφωνα με μελέτη που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες το «άνοιγμα» του ομίλου Μαρινόπουλου το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά Σκλαβενίτη έχει ανοίξει τα χαρτιά της και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το σχέδιο σωτηρίας βάζοντας το χέρι στην τσέπη.
Ωστόσο στις συσκέψεις πέφτουν στο τραπέζι και επιχειρήματα όπως η νέα διοίκηση τι περιθώρια ελιγμών έχει σε μία αγορά που πραγματικά καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η πλειονότητα, εντούτοις, των στελεχών των τραπεζών συμφωνεί ότι η υπόθεση πρέπει να κλείσει άμεσα καθώς πρόκειται για συστημική επιχείρηση που πρέπει να διασωθεί.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης