Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος - Το καλό και το κακό σενάριο

tags :
Έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος - Το καλό και το κακό σενάριο
Είναι πιθανή μετάδοση της κρίσης και εταιρίες, οι οποίες αρχικά δεν είχαν επηρεαστεί από τα προβλήματα του Μαρινόπουλου 
Το άνοιγμα της Μαρινόπουλος, είναι τέτοιο που προκαλέσει ντόμινο στην αγορά με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Τη στιγμή μάλιστα που μετά και την αίτηση υπαγωγής και των τριών θυγατρικών του στο άρθρο 99 (Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική, Express m και Ξυνός), ανεβάζουν το συνολικό άνοιγμα του ομίλου εκτοξεύεται στο 1,81 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών εταιριών ανέρχονται στα 490,6 εκατ. ευρώ.
Ετσι, με δεδομένες τις υποχρεώσεις ύψους 1,324 δισ. ευρώ της Μαρινόπουλος ΑΕ, το συνολικό άνοιγμα του ομίλου εκτοξεύεται στο 1,81 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε λουκέτο δεκάδες επιχειρήσεις, ενώ όπως μας τόνιζαν γνώστες της αγοράς είναι πιθανή μετάδοση της κρίσης και εταιρίες, οι οποίες αρχικά δεν είχαν επηρεαστεί από τα προβλήματα του Μαρινόπουλου βάζοντας σε αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την αγορά, κλονίζοντας περαιτέρω την πραγματική οικονομία.
Όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε και για τις τράπεζες καθώς η Φαμάρ, η φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου Μαρινόπουλου να αποτελεί μηχανισμό διασφάλισης των τραπεζών έναντι του υψηλού δανεισμού της Μαρινόπουλος, ωστόσο τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο bankingnews.gr αναφέρουν ότι «Από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον Μαρινόπουλο και παρά τις εξασφαλίσεις της Φαμάρ, θα εγγράψουν ζημία 100-150 εκατ.
Όμως επειδή οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος καταστρέφονται και ταυτόχρονα έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες, θα προκύψει ζημία για το τραπεζικό σύστημα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
Άρα 150 εκατ. απευθείας από το Μαρινόπουλο και 200 εκατ. από τους προμηθευτές, δηλαδή 350 εκατ. εκτιμάται η ζημία που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το κανόνι του Μαρινόπουλου».
Κρίσιμη ημέρα για το τι μέλλει γενέσθαι θεωρείται η Παρασκευή 1η Ιουλίου όπου θα αποφασιστεί εάν η Μαρινόπουλος θα υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και θα τύχει προστασίας από τους προμηθευτές – πιστωτές της.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο που κατέθεσε η εταιρεία έχει προκαλέσει την οργή των εμπλεκομένων.
Και αυτό γιατί η εταιρεία κατέθεσε 15ετές πλάνο εξυγίανσης, όταν η ίδια η αλυσίδα είχε αποτύχει στο ισολογισμό του 2014 να «πέσει μέσα» ή να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει για το.... 2015.
Έτσι η Μαρινόπουλος, μέσα στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία καταθέτει Το 15ετές πλάνο εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει δραστική μείωση κόστους, δίχως απολύσεις, αναδιάρθρωση διευθύνσεων και τμημάτων, περικοπή πολλών διοικητικών δαπανών, καθιέρωση στόχων αποδοτικότητας ανά στέλεχος και εργαζόμενο και διείσδυση σε νέες αγορές.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θέτει ως στόχο την εξόφληση των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό το αργότερο σε 1 χρόνο από σήμερα, τη δραστική μείωση εξόδων τα πρώτα 6 χρόνια και τη συνολική αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Κατά κάποιες πληροφορίες αν βρεθεί λύση μέσα από τον Πτωχευτικό Κώδικα, οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος θα υποστούν «κούρεμα» οφειλών που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
Όσον αφορά τα τελευταία σενάρια που ακούγονται στην αγορά, είναι δύο: το ένα το κακό που προβλέπει τον ξαφνικό θάνατο της αλυσίδας και οι προμηθευτές που θα χάσουν τα λεφτά τους και το καλό σενάριο να δοθεί παράταση ως τις 16 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης που δεν προβλέπει κούρεμα των οφειλών των προμηθευτών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης